LUIK/BRUSSEL - De stoffelijke resten van de twee vermiste meisjes uit Luik zijn woensdag teruggevonden. In de ochtend vond de politie het lichaam van de zevenjarige Stacy Lemmens onder een riooldeksel in een spoorwegberm bij Luik. Enkele uren later werd ook het lichaam van haar tienjarige halfzusje Nathalie Mahy gevonden. De lichamen lagen slechts een tiental meters van elkaar verwijderd.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Het lichaam werd gevonden onder een riooldeksel in een spoorwegberm

Stacy is vermoedelijk vrijwel meteen na haar verdwijning omgebracht. Nathalie heeft vermoedelijk hetzelfde lot ondergaan. Beide lichamen verkeren in verregaande staat van ontbinding, meldde een bron dichtbij het onderzoek. Identificatie had in eerste instantie plaats door de kledingstukken van de slachtoffertjes. Op de stoffelijke resten zal nog sectie worden verricht om de exacte doodsoorzaak vast te stellen.

Dezelfde kleren

Waar de kinderen precies zijn overleden is nog niet met zekerheid vastgesteld. Stacy en Nathalie, die onder riooldeksels bij een spoorlijn in Luik waren aangetroffen, droegen dezelfde kleren als op de dag van hun verdwijning, meldde een bron die de zaak van nabij volgt.

Volgens diezelfde bron werden de twee lichamen achtergelaten op exact dezelfde plaats als waar ze waren gevonden. Ze zouden niet zijn meegevoerd door de stroom in het riool.

Zowel de moeder van Stacy Lemmens als de moeder van Nathalie Mahy zijn direct na de vondst op de hoogte gebracht. De moeder van Stacy, Christiane Granziero, werd onwel toen ze vernam dat het lichaam van haar dochter gevonden is. Ze moest naar een ziekenhuis.

Riooldeksel

De twee meisjes verdwenen op 10 juni na een braderie, terwijl haar moeder in een café zat te drinken. Sinds de vermissing zoeken politie en vrijwilligers massaal naar de meisjes. De spoorwegberm was al eerder onderzocht. Nadat het gras was gemaaid, werd het lichaam van Stacy wel ontdekt. De vindplaats is in de wijk Vivegnis op 200 meter van het café Aux Armuriers waar de meisjes verdwenen.

Bij de vindplaats deden zich woensdag emotionele taferelen voor. Vele tientallen mensen hadden zich bij de vindplaats verzameld en gaven uiting aan hun verdriet en woede. Ook de internationale pers rukte massaal uit. De politie had de vindplaats hermetisch afgesloten en hield de mensen op afstand.

Zwarte dag

De Waalse minister-president Elio Di Rupo en de minister-president van de Duitstalige gemeenschap in België, Karl-Heinz Lambertz, hebben hun deelneming betuigd aan de ouders van de omgekomen meisjes uit Luik. In naam van beide regeringen uitten ze hun afschuw en noemden ze deze woensdag een nieuwe zwarte dag voor België.

Ze voegden eraan toe dat ze voor de ouders een diepe triestheid voelen en ontzettend veel medelijden met hen hebben. Ook de Belgische prins Filip en prinses Mathilde, die op handelsmissie zijn in Rusland, hebben hun medeleven betuigd aan de ouders.

Spoorloos

De politie verhoort nog altijd de verdachte Abdallah A.. Deze veroordeelde pedofiel was op de plaats van verdwijning. Na de vermissing was hij enkele dagen spoorloos en had zijn uiterlijk sterk veranderd. De verdachte ontkent nog altijd alle betrokkenheid. Het onderzoeksteam zoekt naar een link met A.. De autoriteiten overwegen hem mee te nemen naar de plaats waar Nathalie en Stacy zijn gevonden.

De moeder van Stacy werd vrijdag door een rechtbank veroordeeld tot een jaar celstraf wegens mishandeling van haar kinderen. De vrouw zou hen hebben opgesloten in een kelder, hen regelmatig met een kapstok hebben geslagen en hen nauwelijks te eten hebben gegeven.

De Telegraaf

Precies op de dag dat de lichamen van de twee verdwenen Belgische meisjes Stacy en Nathalie zijn gevonden, ontving De Telegraaf woensdag per post een anonieme brief. Daarin stond informatie over hun vindplaats in Luik. Dat meldde de website van het dagblad woensdagmiddag.

In de envelop zaten twee plattegronden waarop met de hand stond geschreven geschreven: 'Vermoedelijke vindplaats Stacy + Nathalie'. Op de kaartjes staan kruisjes. Uiteindelijk zijn de kinderen twee kilometer verderop gevonden. Dat zou kunnen betekenen dat de briefschrijver weet wie de dader is.

De brief was dinsdag in Rotterdam gepost. De Telegraaf heeft de brief woensdag aan de politie Amsterdam-Amstelland overhandigd, die het exemplaar onmiddellijk zal overgedragen aan de politie in Luik, aldus de Amsterdamse politiewoordvoerder.