AMSTERDAM - Amerikanen zijn het meest vaderlandlievende volk ter wereld, blijkt een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Chicago.

Amerikanen prijzen de werking van de democratie in hun land en zijn trots op de wetenschappelijke prestaties die geleverd worden, de Amerikaanse economie en het leger. Na de VS bevinden de meest patriottistische mensen zich in Venezuela, Ierland, Zuid-Afrika en Australië, aldus het onderzoek van het National Research Center van de Universiteit van Chicago.

Laagst geplaatsten

Er werden burgers ondervraagd van 34 democratieën. Als laagst op de patriottismebarometer scoorden Polen en de inwoners van Oost-Duitsland. Ook andere Oost-Europese landen, waaronder Slowakije, Slovenië, Bulgarije en Hongarije staan laag op de vaderlandsliefdelijst.

Venezuela

De tweede plaats op de ranglijst wordt verrassend ingenomen door Venezuela, het land van president Hugo Chavez. Venezolanen zijn zeer te spreken over de prestaties van hun sporters, roemen de literatuurtraditie van hun land en zijn trots op hun geschiedenis. Ook hebben de Venezolanen waardering voor de rol die hun land speelt in de internationale politiek, al is die sinds het aantreden van de populistische Chavez grotendeels gericht op het beperken van die van de VS.