DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag de 31-jarige Gouwenaar P. van S. veroordeeld tot 18 jaar celstraf wegens het verkrachten en doden van de Goudse studente Mariëlla de Geus.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De rechtbank hecht volgens persrechter René Elkerbout geen enkel geloof aan de verklaring van Van S. dat de jonge vrouw op november 2001 vrijwillig seks met hem had.

De man werd pas in juli 2005 als verdachte aangehouden. Hij is de tweede verdachte in de zaak-Mariëlla de Geus. De eerste verdachte, een zwakbegaafde man uit Gouda, is tot in hoogste instantie vrijgesproken.

Van S. was wel al eerder bij de politie in beeld, maar hij weigerde toen mee te werken aan DNA-onderzoek. Na zijn aanhouding vorig jaar is wel erfelijk materiaal afgenomen en dat bleek hetzelfde te zijn als sporen die op het lichaam van het slachtoffer waren gevonden.

Hondenuitlaatplek

Dat Mariëlla vrijwillig seks met Van S. heeft gehad, veegt de rechtbank van tafel omdat "het slachtoffer niet in was voor vluchtige seksuele contacten". Vastgesteld is volgens de rechter dat verdachte en slachtoffer elkaar niet kenden. "De onbeschermde seksuele gemeenschap vond bovendien plaats in de koude buitenlucht op een hondenuitlaatplek vlakbij de woning van het slachtoffer.

Ook de sporen van geweld die op het slachtoffer zijn aangetroffen en overige forensische bevindingen duiden op een verkrachting", meldt de persrechter.

Worsteling

Volgens de rechters is het ook niet te geloven dat op de bewuste avond een onbekende man plotseling kwam aanlopen die de verdachte buiten westen schopte en vervolgens Mariëlla doodde. Bij het sporenonderzoek heeft de politie geen enkele aanwijzing gevonden voor de aanwezigheid van een derde persoon of van een worsteling. Bovendien bleek tijdens een reconstructie van de gebeurtenissen de verklaring van Van S. op essentiële punten niet te kloppen.

Kritiek heeft de rechtbank op de manier waarop politiemensen de verdachte hebben ondervraagd. Ze hebben hem misleid door valse informatie te geven. Dat is echter niet voldoende reden om Van S. strafvermindering te geven, aldus de rechtbank.