DEN HAAG - Ayaan Hirsi Ali blijft Nederlandse. Betrouwbare bronnen in politiek Den Haag hebben dat dinsdag bevestigd. Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) zal dinsdag een brief daarover naar de betrokkene zelf en naar de Tweede Kamer sturen.

De beslissing is de uitkomst van beraad maandagavond laat tussen de top van het kabinet en Verdonk.

Gelogen

De bewindsvrouw trok vorige maand het Nederlanderschap van het - inmiddels voormalig - VVD-Tweede Kamerlid in. Verdonk deed dit omdat Hirsi Ali bij haar aanvraag om asiel in de jaren negentig had gelogen over haar naam en geboortedatum. Met deze valse gegevens kreeg ze enkele jaren later haar Nederlands paspoort.

Volgens Verdonk betekende dit dat haar partijgenote formeel nooit het Nederlanderschap had gekregen. Zij baseerde zich daarbij op een uitspraak van de Hoge Raad van eind 2005.

Haar besluit en de opmerkelijke snelheid daarvan schoot echter in heel Den Haag in het verkeerde keelgat. Onder druk van de Tweede Kamer moest Verdonk de dag erna de naturalisatie van haar partijgenote opnieuw onderzoeken. Daar had ze zes weken de tijd voor. Tussentijds beloofde de minister al dat Hirsi Ali hoe dan ook Nederlander blijft.

Blij

Femke Halsema (GroenLinks) is "heel blij voor Ayaan" dat ze haar Nederlanderschap behoudt. "Ik hoop dat we dan ook blij kunnen zijn voor vergelijkbare gevallen", aldus Halsema. Ze gaat ervan uit dat anderen in dezelfde positie als Hirsi Ali ook op dezelfde manier zullen worden behandeld als Hirsi Ali.

Afgegaan

PvdA-fractieleider Wouter Bos vindt dat minister Verdonk is afgegaan in de kwestie omtrent Ayaan Hirsi Ali. Bos is wel blij voor Hirsi Ali dat zij haar paspoort behoudt.

Hij zei dat dinsdag in een eerste reactie op het besluit van het kabinet. "Het was niet alleen een heel onzorgvuldige beslissing, maar ook nog eens een foute", aldus Bos. Hij wijst erop dat de kwestie ook schade heeft toegebracht aan de reputatie van Nederland in het buitenland.

"Verdonk heeft hiermee een brevet van onvermogen aan zichzelf afgegeven." Bos wilde nog niet zeggen of hij een motie van wantrouwen zou steunen. "We wachten de informatie af, maar ik voorspel zwaar weer."

Verklaring

Ayaan Hirsi Ali heeft een verklaring uitgegeven waarin zij betreurt dat zij Verdonk op het verkeerde been heeft gezet. Het ministerie van Justitie heeft de verklaring verspreid samen met de brief die zijn naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het voormalige VVD-Kamerlid schrijft dat zij eigenlijk niet heeft gelogen over haar naam. Zij mocht die naam naar Somalisch recht en gewoonte voeren. "Mijn mededeling, dat ik over mijn identiteit heb gelogen, geeft dus niet de werkelijkheid weer. Ik betreur het dat ik haar hiermee op het verkeerde been heb gezet."

Spoeddebat

De Tweede Kamer houdt woensdagavond een spoeddebat over de affaire. Behalve verantwoordelijk minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) zal ook premier Jan Peter Balkenende daarbij aanwezig zijn. Het spoeddebat vindt plaats op verzoek van GroenLinks.

Volgens Halsema moeten Verdonk en Balkenende zich verantwoorden voor de gang van zaken rond de naturalisatie van Hirsi Ali. "Het debat zal niet makkelijk worden voor Verdonk", belooft Halsema. Volgens haar heeft de bewindsvrouw "te snel een verkeerd besluit genomen" toen ze liet weten dat Hirsi Ali waarschijnlijk nooit Nederlandse is geweest.

Het debat moet ook meer duidelijkheid geven over de gevolgen van dat besluit voor vergelijkbare gevallen, aldus Halsema.