MOSKOU - Ruslands voorraad chemische wapens vormt een permanent risico voor een enorme catastrofe. Dat verklaarde een Russische deskundige maandagavond laat tegen het persbureau Interfax. De wapens moeten officieel voor 2012 worden vernietigd.

Volgens Aleksander Charisjov, een adviseur van Ruslands ontwapeningscommissie voor chemische wapens, moet er snel iets gebeuren met het snel verouderende wapenarsenaal. Volgens hem kan een groot aantal chemische wapens niet meer veilig worden opgeslagen.

"Iedere dag neemt het aantal chemische wapens dat niet langer veilig kan worden bewaard toe. En uit controles blijkt dat een grote hoeveelheid van deze wapens al in een kritieke toestand verkeert", waarschuwde Charisjov. Bovendien vreest hij dat deze wapens in handen van terroristen kunnen vallen.

'Gevaarlijker dan kernwapens'

"Op deze wijze kunnen chemische wapens nog gevaarlijker zijn dan kernwapens" omdat ze gemakkelijker te vervoeren zijn en moeilijker te onderscheppen, meent Charisjov. "Er is maar een manier om te garanderen dat Ruslands chemische wapens niet gebruikt worden door terroristen en dat is door ze allemaal te vernietigen".

Om dit probleem op te lossen heeft Rusland echter financiële hulp nodig. En die komt volgens hem maar zeer langzaam op gang. Volgens officiële schattingen moet Moskou in 2012 tot 40.000 ton aan chemische wapens hebben vernietigd. Het Kremlin wilde de voorraden eigenlijk al in 2007 hebben vernietigd, maar moest dit om financiële redenen met vijf jaar uitstellen.