BRUSSEL/ANTWERPEN - De politie van Antwerpen heeft dinsdagochtend nog eens drie verdachten opgepakt, die betrokken zouden zijn bij de moord op een buspassagier, afgelopen zaterdag. Daarmee zijn alle verdachten gearresteerd. Dat heeft justitie in Antwerpen dinsdagochtend meegedeeld.

Een 54-jarige passagier werd zaterdag door zes jongeren van allochtone origine doodgeschopt en -geslagen, nadat hij hen vroeg zich wat rustiger te gedragen. Onmiddellijk na het incident sloegen de daders op de vlucht. Een grote politieactie en tips uit de migrantengemeenschap in Antwerpen leidden maandagavond al tot de aanhouding van de eerste drie verdachten.

Minderjarig

Drie van de verdachten zijn minderjarig. Zij moeten dinsdag voor de jeugdrechter verschijnen. Die beslist over hun mogelijke plaatsing in een gesloten instelling. Gaat de rechter daar niet toe over, dan krijgen de jongeren huisarrest of een vermaning.

De andere drie verdachten zijn meerderjarig. Zij verschijnen dinsdag voor de onderzoeksrechter. Deze kan besluiten hun aanhouding met vier dagen te verlengen. Daarna moet de rechtbank beslissen over hun verdere aanhouding voor minstens een maand. Vijf verdachten hebben de Belgische nationaliteit en één van hen beschikt over een Spaans paspoort. Justitie legt hen doodslag ten laste.

Politie en busmaatschappij De Lijn zetten in het openbaar vervoer in de stad de komende maanden extra veiligheidspersoneel in. Zo moeten 'lijnspotters' mogelijk lastige passagiers in kaart gaan brengen. De vakbonden vinden de maatregelen echter onvoldoende. De Vlaamse groene partij Groen! vraagt inmiddels om de terugkeer van conducteurs op bus, tram en metro in Vlaanderen.