ROERMOND - De beide Limburgse waterschappen hebben maandagmiddag maatregelen getroffen in verband met de hoge waterstanden van de Maas. Door aanhoudende regenval steeg het waterpeil van de Maas maandag bij Borgharen zeer snel naar 44,65 meter boven NAP.

Het water zal volgens Rijkswaterstaat nog tot 01.00 uur dinsdagochtend stijgen, waarbij de waterafvoer toeneemt tot 1700 kubieke meter per seconde. Maandagochtend was dat nog 950 per seconde. Rijkswaterstaat heeft daarom aan de Limburgse gemeenten en waterschappen een zogenoemde voorwaarschuwing hoog water afgegeven. Het waterschap Roer en Overmaas in Sittard is begonnen met een inspectie van kaden en dijken langs de Zuid-Limburgse Maas. Ook heeft het pompen neergezet in Itteren, Borgharen, Geulle aan de Maas en Elsloo. Tevens zijn nogal wat afsluiters in beken gedicht om het achterliggende gebied tegen overstroming te beschermen. De afvoer van de beken in Zuid- en Midden-Limburg is volgens het schap nog normaal.

Het waterschap Peel en Maasvallei in Venlo heeft op verschillende plaatsen aggregaten neergezet en beken die op de Maas uitkomen bij afsluiters dichtgezet. Op die manier kan het Maaswater niet terug de beken instromen.

De schappen verwachten op basis van de voorspellingen van Rijkswaterstaat dat het peil van de Maas bij Borgharen dinsdagochtend weer zal dalen.