DEN HAAG - Hirsi Ali mag waarschijnlijk haar Nederlands paspoort houden. Een besluit van het kabinet hierover wordt dinsdag of woensdag verwacht. Dat hebben bronnen rond het kabinet dinsdagochtend gemeld.

Premier Jan Peter Balkenende, de vicepremiers Gerrit Zalm en Laurens Jan Brinkhorst en minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) hebben hierover maandag tot middernacht in Den Haag vergaderd. In de loop van de dinsdag hebben zij nog contact met elkaar over de uitvoering van een motie van de Tweede Kamer.

Die motie houdt in dat Hirsi Ali, die voor de VVD in de Tweede Kamer werd gekozen, na onderzoek de Nederlandse nationaliteit kan houden, nadat Verdonk had gezegd dat zij niet langer als Nederlandse beschouwd kon worden. Als Hirsi Ali inderdaad geen Nederlandse zou blijken te zijn, zou zij wat de Kamer betreft snel opnieuw het Nederlanderschap aan kunnen vragen.

Het kabinet zal snel met een brief komen over deze kwestie, omdat de Kamer er waarschijnlijk woensdag over zal debatteren. Premier Balkenende zei afgelopen vrijdag nog zo spoedig mogelijk de motie te willen uitvoeren.

Verdonk

Verdonk (VVD) trok vorige maand het Nederlanderschap van het - inmiddels voormalig - VVD-Tweede Kamerlid in, omdat Hirsi Ali bij haar aanvraag om asiel in de jaren negentig had gelogen over haar naam en geboortedatum. Met deze valse gegevens kreeg ze enkele jaren later haar Nederlands paspoort.

Onder druk van de Tweede Kamer moest Verdonk de naturalisatie van Hirsi Ali echter opnieuw onderzoeken. Daar had ze zes weken de tijd voor. Tussentijd beloofde de minister al dat Hirsi Ali hoe dan ook Nederlander blijft.