AMSTERDAM - Aanklagers zijn te vaak doelwit van bedreiging en intimidatie door criminelen en anderen die het oneens zijn met de rechtsgang. Dat zegt de Haagse hoofdofficier van justitie Han Moraal dinsdag in het Algemeen Dagblad.

Een op de honderd officieren heeft te maken met dreigementen of intimidatie en een deel van hen krijgt tijdelijke bewaking. Bij het Openbaar Ministerie (OM) werken ongeveer zeshondered officieren van justitie.

Inhakken

Advocaten zouden volgens Moraal rond strafzaken niet op de officier van justitie 'moeten inhakken'. "Een deel van de strafadvocaten wekt met hun zeer op de persoon gerichte pleidooien de indruk dat de officier van justitie uit persoonlijke drijfveren tegen criminelen een zaak aanspant. Deze aanpak kan leiden tot bedreiging en intimidatie." Moraal stelt dat de aanklager de zaak alleen maar aanspant als vertegenwoordiger van het OM.

De hoofdofficier meet dat advocaten en media zich steeds vaker schuldig maken aan een 'onwenselijke personificatie' van strafzaken. Volgens hem is 'de trend' enkele jaren geleden in gang gezet door een aantal topadvocaten die met grote regelmaat in de media verschijnen. Minder beroemde strafpleiters zouden de harde toon volgens Moraal inmiddels gretig hebben gekopieerd. "Er is in de advocatuur meer en meer de behoefte om op de man te spelen. Een officier heeft een publieke functie, maar is zeker geen publiek figuur."