AMSTERDAM - De 69-jarige man die zondagmiddag werd aangehouden voor het vernielen van een schilderij van Van der Helst in het Rijksmuseum in Amsterdam, heeft zijn daad bekend. Dat meldde de politie maandag. Over zijn motief en identiteit wil de politie geen uitspraken doen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Rond half vijf spoot de man een chemische vloeistof op het schilderij 'Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster' (1648) van Bartholomeus van der Helst, een van de topstukken van het museum. Volgens het Rijksmuseum lijkt de schade mee te vallen en is alleen de vernislaag beschadigd door het nog onbekende middel.

Omstanders die de vernieling zagen gebeuren waarschuwden onmiddelijk het beveiligingspersoneel. De bewakers konden de man overdragen aan de politie.

Al eerder was een Van der Helst in het Rijksmuseum doelwit van vernieling. Een destijds 43-jarige man maakte in maart 1989 een snee van vijf centimeter door een portret van prinses Maria Henriette Stuart, in 1652 geschilderd door Van der Helst. De dader gaf als motief op dat hij in moeilijkheden verkeerde en daar te weinig aandacht voor kreeg.

Een jaar later bespoot in het Rijksmuseum een verwarde man het beroemde schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn met zwavelzuur. Dankzij snel ingrijpen van een bewaker bleef de schade beperkt tot de vernislaag. De dader beweerde zelf een groot kunstliefhebber te zijn.

In maart 1996 wist een 44-jarige Rotterdammer een doek van schilder Arnold Boonen van een muur van het Rijksmuseum te halen en dubbel te vouwen.

Stedelijk Museum

Ook het Stedelijk Museum in Amsterdam kreeg de afgelopen jaren te maken met vernielingen. De bekendste is waarschijnlijk de beschadiging van 'Who's afraid of Red, Yellow and Blue III', van Barnett Newman. De gefrustreerde Amsterdamse kunstenaar die in 1986 zijn mes in het bekende werk van Newman zette, wist in 1997 weer toe te slaan. Toen sneed hij het schilderij 'Cathedra' van Newman aan stukken.

Het schilderij 'Vrouwelijk naakt voor tuin' van Picasso werd in mei 1999 met een mes bewerkt. In het doek ontstond een rond gat van een halve meter. De dader bleek ontsnapt uit een psychiatrisch ziekenhuis.