MÜNCHEN - Na een wekenlange jacht op de beer Bruno is het dier gedood. Jagers hebben de bruine beer in de nacht van zondag op maandag in de buurt van de Duitse Spitzingsee in Beieren afgeschoten, bevestigde het Beierse ministerie van Milieu maandag.

Tegen 04.50 uur kregen de jagers het beest in het vizier en voltrokken ze het zaterdag door de lokale autoriteiten opgelegde doodvonnis. De door de pers Bruno gedoopte beer moest bij de eerste de beste gelegenheid worden afgeschoten omdat hij een echt gevaar begon te vormen voor mensen.

De autoriteiten namen in mei, toen de beer in het zuiden van Duitsland opdook, al het besluit om het dier te laten doden. Maar na protesten van de dierenbescherming en handtekeningenacties van scholieren werd wekenlang geprobeerd Bruno te vangen. Daarvoor zijn onder meer speciale vallen en speurhonden uit Finland ingezet.

Maar de beer was iedereen te slim af. Een aanbod van een berentemmer om de bronstige berin Nora in te zetten om Bruno te lokken, stuitte op het probleem dat de beer nog te jong is om voor vrouwelijke charmes te vallen. Intussen liet het dier een bloedig spoor van dode schapen en kippen na.

Zaterdag kwam 'Bruno', die eigenlijk JJ1 heet, weer gevaarlijk dicht in de buurt van mensen. Hij liet zich zien aan dagjesmensen in het drukke recreatiegebied bij Bayrischzell. Passerende fietsers zagen hem door het Soinmeer zwemmen. Vervolgens klom Bruno weer de bergen in.