DEN HAAG - Minister Cees Veerman (CDA, Landbouw) wil niet nog een kabinetsperiode als minister meemaken. Dat zegt hij in een vraaggesprek dat dagblad Trouw maandag heeft gepubliceerd. Veerman heeft zijn besluit onlangs meegedeeld aan premier Jan Peter Balkenende en het CDA, zegt hij in de krant.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Ik heb in mijn hart overlegd wat te doen en het besluit genomen na deze periode te stoppen." De 57-jarige minister van van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt naar eigen zeggen zijn besluit een klein jaar voor de Tweede-Kamerverkiezingen van mei 2007 openbaar, om mensen niet op het laatste moment teleur te stellen.

"Er zijn mensen die tegen me hebben gezegd dat ik dat ik door moet gaan, op deze of een andere post." Veerman stelt verder dat hij aan zijn plicht heeft voldaan een aantal jaren aan 'de publieke zaak' te geven, zoals volgens hem van "iedereen die capabel is mag worden gevraagd".

Overigens is hij van mening dat de klus waaraan het kabinet-Balkenende in 2002 aan begon, nog niet af is. Onder meer de bekostiging van de vergrijzing, het flexibeler maken van de arbeidsmarkt en het terugdringen van de staatsschuld moeten nog worden aangemeld. Volgens Veerman heeft het kabinet niet bijgedragen aan verdeeldheid in de samenleving. "Je kunt niet van de vloer op de zolder springen zonder je broek te scheuren", aldus de minister.

"Wij stonden vier jaar geleden voor de opgave een aantal grote problemen aan te pakken, die de kabinetten-Kok hadden achtergelaten." Hij doelt daarmee op onder meer de WAO en de kwestie van het ziektekostenstelsel. "Achteraf zeg ik dat we hier en daar sneller gingen dan de samenleving aankon."