LONDEN - Het roken van een stickie is veel slechter voor de gezondheid dan tot nu toe werd aangenomen. Drie pure 'joints' zijn even slecht voor de longen als twintig gewone sigaretten. Als cannabis gerookt wordt samen met tabak, zijn de gevolgen nog veel slechter. Dit hebben Britse onderzoekers maandag bekendgemaakt.

BFL-voorzitter Britton zei tegen de BBC dat de nieuwe cijfers voor veel mensen als een verrassing zullen komen, vooral voor diegenen die zeggen cannabis te roken omdat dat "veiliger zou zijn" dan tabak.

Het is van het allergrootste belang dat mensen volledig op de hoogte zijn van de gevaren zodat ze een afgewogen oordeel kunnen vormen, aldus Britton. Onderzoeken die eerder dit jaar werden gedaan, wezen uit dat 79 procent van de Britse kinderen dacht dat cannabis 'veilig' is. Slechts 2 procent wist dat het gebruik ervan slecht is voor de gezondheid.

In het jongste rapport van Britse Long Stichting (BLF) wordt gesteld dat het teer in een cannabissigaret 50 procent meer kankerverwekkende stoffen bevat dan dat in tabakssigaretten. Ook is het gezondheidsrisico van cannabis de afgelopen tientallen jaren gestegen, omdat in die periode de hoeveelheid THC, het belangrijkste actieve chemisch bestanddeel erin, is toegenomen.

Actiegroepen die zich inspannen voor de legalisatie van cannabis betwisten de uitkomsten van het onderzoek. "Zeggen dat cannabis vandaag de dag sterker is dan vroeger is hetzelfde als zeggen dat sinaasappelsap tegenwoordig krachtiger is dan vroeger", aldus woordvoerder Buffry van de groep LCA. "Ik rookte het spul al in de jaren zestig en toen was het zeker sterker dan wat er nu te krijgen is. Bovendien als het krachtiger is, zullen mensen er minder van roken".