NEURENBERG - In een heuse voetbalguerrilla is Oranje zondag ten onder gegaan. In het Frankenstadion van Neurenberg verloor Nederland in de achtste finales met 1-0 van Portugal. Beide teams eindigden het spijkerharde duel met ieder negen man. Maniche schoot in de eerste helft Portugal naar de kwartfinale, waar Engeland de volgende tegenstander is.


Van Bronckhorst vloert Deco

"Wij waren de sterkere ploeg, zij de slimmere", vertelde een aangeslagen doelman Van der Sar direct na afloop. "Met tien tegen negen dan zit er zoveel haast in het spel dat het niet lukt om te scoren." Ook Van Bronckhorst baalde enorm. "We hebben hard gevochten, maar het was niet genoeg. Uit een gevaarlijke uitbraak maken ze een goal."

Van Basten

"In de tweede helft zijn we heel weinig tot voetballen gekomen. Dat kwam niet alleen door de tegenstander maar ook door de scheidsrechter. Dat is heel vervelend", verklaarde bondscoach Van Basten in een eerste reactie. De Rus Valentin Ivanov trok veertien maal geel en vier rode kaarten. Van Basten gaf verder aan niet te willen stoppen als keuzeheer van het Nederlands elftal.


Portugezen verwijten Heitinga theatraal gedrag

Met in het achterhoofd dat Nederland in oktober 1991 voor het laatst van Portugal won, begon Oranje gretig aan het duel. Nederland wekte de indruk de meest recente verliespartij (2-1) tegen de Zuid-Europeanen tijdens de halve finale op het EK in 2004 snel te willen wegpoetsen.

Met de gepasseerde Ruud van Nistelrooy voor Dirk Kuyt en Khalid Boulahrouz voor John Heitinga als rechtsback, gaf Oranje in de tweede minuut een niets verbloemend visitekaartje af. Mark van Bommel schoot uit een doorgespeelde bal van Kuyt de bal hard voorlangs het doel van Ricardo. In de vijfde minuut produceerde Giovanni van Bronckhorst uit een vrije trap een rollertje richting de Portugese doelman.


Oranje aangeslagen, Portugezen vieren feest

Oranje oogde hongerig in de eerste helft, maar weinig effectief. Tot ontevredenheid van Van Basten. De keuzeheer had op voorhand zijn elftal op scherp gezet met de opmerking dat het creëren van kansen in de richting van het doel beter moest. De felheid in het spel van Nederland leverde Khalid Boulahrouz al vroeg een gele kaart op. De verdediger van HSV plantte zijn noppen in het bovenbeen van Cristiano Ronaldo. De speler van Manchester United bleef trekkebenend over het veld lopen.

Scolari

Portugal startte enigszins tam aan het duel. De gearriveerde vedetten Deco, Figo en Cristiano Ronaldo werden in de beginfase goed op de huid gezeten. Waar Van Basten sinds zijn aantreden in 2004 het elftal omgooide, verjongde en afrekende met sterallures binnen het team, hield Luiz Felipe Scolari grotendeels vast aan de oude garde. "Ik selecteer spelers op basis van hun prestaties in het verleden voor Portugal. Als ze mij goed hebben gediend, dan blijven ze recht houden op een plaats in mijn selectie", liet de Braziliaan op voorhand weten.


Ontgoocheling bij Oranje

Maniche

Met zijn selectiebeleid had Scolari in de eerste helft het gelijk aan zijn zijde. De tamheid van de Zuid-Europeanen maakte na twintig minuten plaats voor dodelijke effectiviteit. Een aanval over rechts via Deco trof Oranje in het hart. De aanvallende middenvelder van FC Barcelona gaf een zuivere pass op Pauleta, die de bal snel en behendig op een presenteerblaadje gaf aan Maniche. De middenvelder knalde onhoudbaar voor recordinternational Van der Sar (113de interland) binnen; 1-0.


Van der Sar geklopt

Nederland koos voor de opbouwende weg om de achterstand ongedaan te maken. Het koel en zakelijk ogend Oranje trok zonder overtuiging ten aanval. Het combinatievoetbal in de eerste helft bleek weinig effectief en leverde zelfs fluitconcerten op bij het overwegend oranjegekleurd publiek.


Kuyt ligt ontroostbaar op de grond

Cristiano Ronaldo

Na ruim een half uur wedstrijd moest Cristiano Ronaldo gewisseld worden. De pijn van de nopafdruk van Boulahrouz in het bovenbeen van de Portugees bleef doorzeuren. Simao nam zijn plek over.

Van Persie

Oranje moest het in de slotfase van de eerste helft vooral van individuele acties hebben. Een actie van Robin van Persie leverde bijna het gewenste resultaat op. De vleugelspeler legde na een mooie kapactie Nuno Valente en Ricardo Carvalho in de luren en schoot vervolgens net voorlangs.

Pauleta

Pauleta kreeg kort voor rust opnieuw veel vrijheid. Van der Sar voorkwam erger en keerde het schot van de Portugees topscorer aller tijden (47 goals) en hield Oranje in de race. In de slotminuut van de eerste helft moest Costinha het veld ruimen na een tweede gele kaart. Ivanov stuurde Costinha van de grasmat na een handsbal.

Cocu

Oranje kwam na rust goed uit de startblokken. De overtalsituatie verlamde Oranje niet. Phillip Cocu schoot in de 49ste minuut tegen de onderkant van de lat en even later poeierde Van Bommel gevaarlijk richting Portugees doel. Onkdanks de legio kansen op de gelijkmaker, kregen de Portugezen ook ruimte om de genadeklap uit te delen. Sluitpost Van der Sar hield Oranje in de race door de schoten van Miguel, Figo en Maniche onschadelijk te maken. Een vrije trap van Simao ging ternauwernood over het doel.

Na tien minuten in de tweede helft wisselde Van Basten Joris Mathijsen voor Rafael van der Vaart.

Boulahrouz

Het nummeriek voordeel voor Oranje bleek van korte duur. In een duel met Figo liep Boulahrouz letterlijk tegen zijn tweede gele kaart op. De geslepen Portugees viel theatraal naar de grond na een onschuldig duel met de verdediger van Oranje. Ivanov had oog voor het theater en was het zicht op de realiteit kwijt. "Ze hebben ons uit de tent gelokt", klonk Van Basten verbitterd. "We hebben ons laten ringeloren"

De aftocht van Boulahrouz was de inleiding tot een chaotische fase. Het bezorgde Ivanov overwerk. De vlam sloeg in de pan na een vliegende tackle van Deco op John Heitinga. Omdat Nederland de bal niet teruggaf na een blessure aan Portugese kant, koelde Deco zijn woede af op de verdediger.

Het vurige temperament van de kleine Portugees bleek niet gekoeld. Deco ging voor het oog van Ivanov opnieuw opzichtig in de fout en ontving zijn tweede gele prent.


Deco kan douchen

Kuyt

Gevoetbald werd er ook nog. In een 1-tegen-1-situatie schoot Kuyt tegen de uitlopende Ricardo aan. Vijf minuten voor tijd vuurde de speler van Feyenoord uit de draai richting vijandelijk doel en nog geen minuut later kwam Kuyt een teenlengte te kort om er een verlenging uit te slepen. De 10 tegen 9 situatie in het voordeel van Oranje leverde de nodige hectische situaties op in het Portugees strafschopgebied.


Invaller Jan Vennegoor of Hesselink kon ook de bal niet in het doel prikken

Van Bronckhorst haalde ook het einde van de wedstrijd niet. De verdediger moest er ook met rood van af. Het harde duel eindigde niet alleen in een kaartenfestival, maar ging ook de boeken in met een dubieus record. Nooit eerder werd tijdens een WK-wedstrijd zo vaak de rode kaart getoond.