AMSTERDAM - Een 69-jarige man heeft zondagmiddag in het Rijksmuseum in Amsterdam een schilderij van Van der Helst proberen te vernielen met een chemisch middel. Beveiligingspersoneel van het museum wist de dader aan te houden, meldde een politiewoordvoerder. De beveiligers droegen de man over aan de politie.

Het gaat om het schilderij 'Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster' (1648) van Bartholomeus van der Helst, een van de topstukken in het museum. Volgens het Rijksmuseum lijkt de schade mee te vallen en is alleen de vernislaag beschadigd door het nog onbekende chemische middel. Beveiligers wisten snel in te grijpen waardoor een ernstige beschadiging kon worden voorkomen.

Restauratoren zijn bezig de schade op te nemen. Door de grootte van het schilderij is het niet gemakkelijk te verplaatsen. Het is nog niet bekend of het werk ter plekke wordt gerestaureerd of naar een andere ruimte wordt gebracht.

Philipsvleugel

Het schilderij van Van der Helst hangt op de benedenverdieping van de Philipsvleugel van het Rijksmuseum en maakt deel uit van 'De Meesterwerken van het Rijksmuseum', een presentatie van de vierhonderd topstukken uit de Nederlandse Gouden Eeuw uit collectie van het museum.

De 'Schuttersmaaltijd' is het beroemdste werk van Van der Helst (1613-1670) en werd lange tijd minstens zo bewonderd als de Nachtwacht. Hij maakte het schilderij na de afkondiging van de Vrede van Munster in 1648, waarmee een einde kwam aan de Tachtigjarige Oorlog. Het werk toont Amsterdamse schutters van de Sint Joris-gilde die zich te goed doen aan eten en drank tijdens een vredesmaaltijd.