GAZA-STAD - Israël heeft zondag een grootscheepse operatie gelanceerd in de Gazastrook, met helikopters en tientallen militaire voertuigen. De operatie - de grootste sinds de terugtrekking in september 2005 - is een reactie op een aanval van Palestijnse militanten zondagmorgen op een Israëlische legerpost bij de Gazastrook.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij de aanval zondagmorgen zijn twee Israëlische militairen en twee Palestijnse strijders omgekomen, zo meldde een woordvoerder van het leger. Een Israëlische militair is door de Palestijnse aanvallers in gijzeling genomen en naar de Gazastrook gebracht.

De Palestijnse milities hebben laten weten dat zij hem willen ruilen tegen Palestijnse gevangenen in Israël. De door Hamas gedomineerde Palestijnse regering heeft de ontvoerders gevraagd het leven van de Israëli te sparen en hem goed te behandelen.

Opgeëist

De aanslag is opgeëist door de radicale Palestijnse groep Volks Verzet Comités (PRC) en de gewapende tak van de Hamas-beweging. De militanten drongen via een tunnel vanuit de Gazastrook Israël binnen en bestookten de legerpost voorbij de grensovergang Kerem Shalom met machinegeweren en raketwerpers. De aanval zou een vergelding zijn voor de Israëlische liquidatie van PRC-leider Jamal Abu Samhadana.

Reactie

Enkele uren na de aanval op Israëlische gebied drongen tientallen Israëlische tanks en andere voertuigen de Gazastrook binnen. Het leger is op zoek naar de daders van de aanslag op de legerpost en probeert ook de ontvoerde militair te vinden.

Olmert

De Israëlische premier Olmert heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Palestijnse Hamas-regering verantwoordelijk gesteld voor de aanval. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zei dat Israël "iedereen die bij de terroristische aanval betrokken was, zal liquideren".

Abbas veroordeelde de aanslag en verklaarde dat onschuldige Palestijnen het slachtoffer worden van de daden van radicalen.

De militaire tak van Hamas zegde een paar weken geleden een staakt-het-vuren op na beschietingen op een strand vol Palestijnse burgers. Daardoor kwamen zeven mensen om het leven. Israël zei later overigens dat het niet verantwoordelijk was voor de beschieting.