DEN HAAG - De partij Nieuw Nederland doet niet mee aan de verkiezingen. Eén van de oprichters, Jan Nagel heeft dit maandag bekendgemaakt. Volgens hem heeft de partij te weinig kans om voldoende zetels te halen in de Tweede Kamer. De voorbereidingstijd zou te kort zijn.

Bovendien is, volgens Nagel, na het debacle rond de LPF het politieke klimaat in Nederland ongunstig voor nieuwe partijen.

Nagel was eerder een van de oprichters van Leefbaar Nederland. Die partij behaalde, tegen de verwachting, slechts twee zetels bij de verkiezingen in mei. Volgens Nagel moet een partij minimaal tien zetels hebben in de Tweede Kamer om enige rol van betekenis te kunnen spelen. Hij richtte enkele weken geleden dus Nieuw Nederland op, in de hoop dat deze partij wel kans van slagen zou hebben.

Verkiezingsonderzoeken voorspelden de nieuwe partij tot nu toe echter weinig succes. Volgens de peilingen zou Nieuw Nederland geen enkele zetel halen. Nagel en de zijnen willen zich nu richten op het opstellen van een politiek pamflet.