DILI/LISSABON - De Oost-Timorese minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta, heeft zondag ontslag genomen uit protest tegen het optreden van premier Mari Alkatiri. Hij blijft zijn functies echter uitoefenen totdat een nieuwe regering is geformeerd, aldus het Portugese persbureau Lusa.

Alkatiri weigert al maanden op te stappen, ondanks de steeds grotere druk die een grote groep prominente Oost-Timorezen op hem uitoefent. De premier wordt door hen verantwoordelijk gehouden voor de gewelddadige rellen die vorige maand in het land uitbraken. Alkatiri had honderden militairen ontslagen, die vervolgens in opstand kwamen.

De grootste partij in Oost-Timor, Fretilin, liet zondag, vlak na het aftreden van Ramos-Horta, juist weten vastbesloten te zijn om Alkatiri op zijn post te houden. President Xanana Gusmao, samen met Ramos-Horta de belangrijkste gezichten van de vrijheidsstrijd van de Oost-Timorezen tegen de jarenlange overheersing door Indonesië, had Alkatiri geadviseerd op te stappen.

Fretelin wil dat ook Gusmao aanblijft en heeft de Rooms-Katholieke Kerk om bemiddeling gevraagd. Later zondag stapte ook minister van Verkeer Ovideo Amaral op, zo meldde Lusa.