DEN HAAG - Hagenaar R.B. heeft vorig jaar "op koelbloedige en beestachtige wijze" zijn zus en nichtje omgebracht. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de 30-jarige man daarom maandag tot twintig jaar gevangenisstraf.

Daarmee deed de rechtbank twee jaar bovenop de eis van het Openbaar Ministerie. B. mishandelde zijn 43-jarige zus Widya en haar 13-jarige dochter Ragnie in oktober 2001 in hun woning aan de Rijswijkseweg in Den Haag. Toen politiemensen de twee vonden, was de dochter inmiddels overleden. De moeder was zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis.

De rechtbank achtte bewezen dat de in Suriname geboren B. zijn zus en nichtje eerst met een kruiskopschroevendraaier in het hoofd heeft gestoken. Toen de slachtoffers nog bewogen, heeft hij met een vleesmes hun luchtpijpen doorgesneden. Ook de officier van justitie sprak van een beestachtige daad, maar eiste geen levenslang omdat B. een blanco strafblad had.

Over het motief voor de moord is tijdens het proces geen duidelijkheid gekomen. Mogelijk had B. een financieel conflict met de ex-man van zijn zus. Die zou hem in de tijd dat hij illegaal in Nederland verbleef hebben gebruikt als een soort slaaf. B. zou zijn ex-zwager hebben willen vermoorden, maar bij diens afwezigheid zijn woede hebben gekoeld op de slachtoffers.