AMSTERDAM - Het Franse parlementaire rapport over de gebeurtenissen rond de val van Srebrenica is donderdag unaniem door de leden van de onderzoekscommissie aangenomen. Dat hebben ze in Parijs meegedeeld.

Over de inhoud van het Franse rapport is officieel nog niets bekend, maar eerder deze week lekte uit dat volgens de commissie de Franse chef van de VN-troepen in Bosnië in 1995, Bernard Janvier, destijds een inschattingsfout heeft gemaakt. Hij had gehoor moeten geven aan het verzoek van Dutchbat om luchtsteun en zou deBosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic hebben onderschat.

De door Nederlandse Dutchbat-militairen beschermde moslimenclave Srebrenica werd in juli 1995 onder de voet gelopen door Bosnisch-Servische troepen. Vervolgens werden zo'n zevenduizend moslimmannen gedood.

Janvier werd herhaaldelijk achter gesloten deuren gehoord. Hij wordt al jaren verantwoordelijk gehouden voor het tegenhouden van NAVO-luchtaanvallen waarmee de val van de beveiligde enclave mogelijk voorkomen had kunnen worden.

Naast Janvier werden ook alle andere betrokkenen gehoord, onder wie Nederlandse politici en militairen als Van Mierlo, Voorhoeve, en overste Karremans.

/NIEUWS'Dutchbat kon val van Srebrenica voorkomen' Janvier gehoord door Franse Srebrenica-commissie

/DOSSIERJoegoslavië