MAASTRICHT - Alcoholhoudende dranken zoals bier, wijn en whisky vergroten de kans op borstkanker bij vrouwen. Dat blijkt uit een grootschalig internationaal onderzoek waaraan ook epidemiologen van de Universiteit Maastricht, TNO Zeist en Nederlands Kanker Instituut hebben meegewerkt.

Het onderzoek is uitgevoerd door de internationale Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer. Daarbij werden de gegevens van 58.000 borstkankerpatiënten vergeleken met die van ruim 95.000 vrouwen zonder borstkanker. De resultaten worden gepubliceerd in het tijdschrift British Journal of Cancer van 12 november 2002.

Het risico om borstkanker te krijgen, stijgt volgens dit onderzoek met toenemende alcoholconsumptie. Elk extra glas alcoholhoudende drank per dag verhoogt het borstkankerrisico met ongeveer 7 procent. Vrouwen die bijvoorbeeld vier glazen alcohol per dag drinken, hebben een 32 procent hoger risico op borstkanker dan vrouwen die geen alcohol drinken.

Er zijn meerdere risicofactoren voor borstkanker bekend, zoals bijvoorbeeld de leeftijd van de eerste menstruatie (hoe vroeger, des te hoger het risico), het krijgen van kinderen (hoe meer kinderen, des te lager het risico) en de aanwezigheid van borstkanker in de familie.

Volgens prof. dr. P. van den Brandt, hoogleraar Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht en lid van het onderzoeksteam, is 4 procent van alle borstkankergevallen toe te schrijven aan alcohol. "In Nederland zou het dan om ruim vierhonderd gevallen per jaar gaan", zegt Van den Brandt.

"Vrouwen worden geconfronteerd met de moeilijke afweging tussen voor- en nadelen van matige alcoholconsumptie. Zo is bijvoorbeeld vaak aangetoond dat gebruik van een of twee alcoholische consumpties geassocieerd is met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Er zijn natuurlijk ook andere factoren die beschermend kunnen werken tegen hart- en vaatziekten, zoals stoppen met roken, voldoende beweging en vermijden van overgewicht", aldus prof. Van den Brandt.