ANTWERPEN/BRUSSEL - Een groep jongeren heeft zaterdag in een lijnbus in het centrum van Antwerpen een 54-jarige man geschopt en geslagen. Het slachtoffer zakte kort daarop in elkaar en overleed aan een hartstilstand.

De zes jongeren hadden in de bus amok gemaakt. De man sprak hen daar op aan. De jongeren, vermoedelijk tussen 18 en 21 jaar oud, keerden zich daarop tegen hem. De jongelui zijn voortvluchtig. Het openbaar ministerie verdenkt hen van doodslag.

Treinbestuurder

Het slachtoffer was een treinbestuurder op weg naar zijn werk op de Thalys. Dat meldde de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), die geschokt reageerde op zijn dood. "Heel zijn carrière stond hij ten dienste van de mobiliteit. Openbaar vervoer is essentieel voor deze samenleving, maar jammer genoeg moeten we vaststellen dat onze sector opnieuw het mikpunt is van mensen die daarvoor geen respect hebben", aldus NMBS-topman Marc Descheemaecker.

Premier Guy Verhofstadt heeft zijn afschuw uitgesproken over het incident. In mei ontstond in Antwerpen ook al opschudding over zinloos geweld, toen een skinhead een Malinese au pair en een Vlaamse peuter vermoordde.