WENEN - 'Bruno', de bruine beer die het grensgebied van Duitsland en Oostenrijk al weken onveilig maakt, wordt bij de eerst de beste gelegenheid afgeschoten. Dat hebben de lokale autoriteiten zaterdag besloten. Het dier begint nu echt een gevaar te vormen voor mensen.

Het doden van de beer is nu "de enige mogelijkheid", zo liet een functionaris van de regering van de Duitse deelstaat Beieren weten.

De autoriteiten namen in mei, toen de beer in het zuiden van Duitsland opdook, al het besluit om het dier te doden. Maar na protesten van de dierenbescherming is wekenlang geprobeerd de door de pers Bruno gedoopte beer te vangen. Daarvoor zijn onder meer speciale vallen en speurhonden uit Finland ingezet.

Maar de beer is tot nu toe iedereen te slim af. Een aanbod van een berentemmer om de bronstige berin Nora in te zetten om Bruno te lokken, stuitte op het probleem dat de beer nog te jong is om voor vrouwelijke charmes te vallen. Intussen liet het dier een bloedig spoor van dode schapen en kippen na. Omdat Bruno zich steeds dichter in de buurt van mensen waagt, denken deskundigen dat hij binnenkort een mens zou kunnen aanvallen.