AMSTERDAM - De Arabische nieuwszender Al-Jazeera heeft vrijdag een nieuwe videoboodschap van de nummer 2 van Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, uitgezonden.

De Egyptenaar prees de onlangs gedode Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi als "een soldaat, een islamitische geestelijke en prins der martelaren". Het is voor het eerst dat Al-Qaida reageert op de dood op 7 juni van de leider van de organisatie in Irak.

Oude thema's

Al-Zawahri haalde ook enkele oude thema's van stal en waarschuwde de Verenigde Staten opnieuw dat de Amerikaanse betrokkenheid bij oorlogen in Afghanistan en Irak betekenen dat het land "in oorlog is met de hele islamitische natie." Al-Zawahri zei de Amerikanen dat ze ".geen vrede zullen kennen er geen vrede is in Palestina en andere moslimlanden".

Al-Zawahri, die zich volgens deskundigen schuilhoudt in de bergen in de buurt van de Pakistaans-Afghaanse grens.

Oproep

Eerder deze week riep Al-Zawahri de Afghanen op zich massaal tegen de Amerikanen en andere coalitietroepen te keren. De Al-Qaida-leider riep de moslims van Afghanistan op zich in de naam van Allah teweer te stellen tegen "de troepen van de ongelovigen die moslimlanden binnenvallen".