DEN HAAG - Vrouwelijke politici van PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben minister Korthals (Justitie) en staatssecretaris Verstand (Emancipatie) per brief gevraagd de SGP te dwingen vrouwen toe te laten op verkiesbare posities. De christelijke partij is principieel tegen het actief kiesrecht voor vrouwen. Ook kunnen vrouwen geen volwaardig lid worden van deze Partij.

De politici, verenigd in het Politiek Vrouwen Overleg, willen dat het kabinet bijvoorbeeld de subsidies aan de partij stopt als deze haar standpunten niet wijzigt, aldus de woordvoerster van het CDA-vrouwenberaad, een van de deelnemende partijen. Verder willen de vrouwen dat het kabinet met de SGP gaat overleggen om de partij te bewegen vrouwonvriendelijke bepalingen te schrappen.

Het VN-comité ter Bestrijding van Discriminatie van Vrouwen constateerde enkele maanden geleden dat de SGP-standpunten in strijd zijn met het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties

Staatssecretaris Verstand liet daarop echter weten de SGP niet te zullen aanpakken, omdat dat zou betekenen dat ze de partij zou moeten verbieden. Dat vindt Verstand ondemocratisch. Het politiek vrouwenberaad vindt die opstelling te slap. Zij vindt juist het uitsluiten van vrouwen voor gekozen politieke functies ondemocratisch.

Het ministerie van Justitie kon vrijdagmorgen nog niet reageren op de brief.