MIAMI - De Amerikaanse autoriteiten hebben naar eigen zeggen een aanslag op het hoogste Amerikaanse gebouw verijdeld. Zij arresteerden in Miami (Florida) een groep mannen die een van de hoogste wolkenkrabbers ter wereld, de Sears Tower in Chicago, wilde opblazen.

De verdachte terroristen probeerden tijdens de voorbereidingen toenadering te zoeken tot het terreurnetwerk al-Qaeda voor geld en andere steun. De zeven personen worden ervan beschuldigd "de Verenigde Staten de oorlog verklaard te hebben", blijkt uit de vrijdag openbaar gemaakte aanklacht.

Gebouwen

In vergelijking met de aanslagen van 11 september 2001, zou hun zogenoemde heilige oorlog (jihad) net "zo goed of beter" moeten worden. De verdachten zouden ook aanslagen hebben willen plegen op gebouwen van de FBI en de federale overheid in Miami. Ze wilden zo veel mogelijk "duivels" doden.

Sommige Amerikaanse media bestempelden de verdachten als kleine vissen. Een verslaggever van de nieuwszender CNN sprak over het "niet bepaald gekwalificeerdste team terroristen".

Radicaal

De Amerikaanse federale recherche FBI en agenten van andere veiligheidsdiensten verrichtten de meeste arrestaties tijdens een antiterreuractie in Miami. Bij de opgepakte personen gaat het om vijf Amerikanen en twee buitenlanders die in de VS wonen, onder wie een illegale immigrant uit Haïti. Een aantal verdachten zou lid zijn geweest van een radicale Afro-Amerikaanse moslimgroepering.

Informant

De operatie werd uitgevoerd in het district Liberty City, een achterstandswijk in Miami. De aanhoudingen volgden na een undercover operatie. De verdachten zouden via een informant die zich voordeed als een lid van het terreurnetwerk al-Qaeda, wapens en explosieven hebben willen kopen om daarmee aanslagen te plegen.

Een van de doorzochte locaties is een opslagplaats in Liberty City, meldde CNN.