DEN HAAG - De financiële sancties tegen een aantal leden van de Hofstadgroep worden iets versoepeld omdat ze niet meer in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien. Dat hebben de ministers Gerrit Zalm (Financiën) en Ben Bot (Buitenlandse Zaken) besloten, zo bevestigen hun woordvoerders vrijdag.

De ministers lichten volgende week de Tweede Kamer in over het aantal Hofstadleden voor wie het soepeler regime geldt en over de precieze achtergronden.

Leden van de Hofstadgroep mogen sinds twee maanden niet meer beleggen of verzekeringen en leningen aangaan. Banken en verzekeringsmaatschappijen mogen ook geen zaken meer doen met de veroordeelde leden.

De financiële sancties gelden voor de Hofstadgroep als organisatie en voor de negen leden die veroordeeld zijn. Onder hen Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, en onder anderen Jason W., Ismail A. en Nouredine el F. De rechtbank veroordeelde op 10 maart acht van de veertien leden van de Hofstadgroep tot celstraffen. Mohammed B. was eerder al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Schadeclaim

De 25-jarige N.A. heeft bij de Staat een schadeclaim ingediend van ruim 1,6 miljoen euro. A. werd in maart van dit jaar vrijgesproken van betrokkenheid bij de Hofstadgroep, het terreurnetwerk rond Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Ook de 28-jarige R.B., eveneens vrijgesproken, heeft een claim ingediend, ten bedrage van 210.000 euro. Volgens zijn raadsvrouw Heleen Bos gaat het daarbij om 100.000 euro te derven inkomsten. Voor de immateriële schade heeft de advocate driemaal de standaard gehanteerd.

Ook Hennie Wansink, raadsman van A., is van mening dat zijn cliënt beduidend meer mag rekenen dan een willekeurige andere verdachte die geruime tijd in voorlopige hechtenis heeft gezeten.

Het voorarrest van A. duurde 315 dagen. Volgens Wansink moet die tijd vergoed worden met 460.600 euro. De normale dagvergoedingen komen neer op 90 en 70 euro per dag.

Media

Wansink wijst er in zijn schadevergoedingsverzoek ook op dat het proces rond de Hofstadgroep "zeer veel media-aandacht heeft getrokken en dat het voor cliënt onmogelijk is om weer anoniem in de samenleving terug te keren." Ook de arrestatie van A. verliep "niet geruisloos", aldus Wansink. "Een arrestatieteam valt nu eenmaal op in de buurt." De raadsman meent dat het "zeer lastig is om van het stigma terrorist af te komen, ook al is men vrijgesproken."

Verhuizen

Volgens Wansink is A. gedwongen te verhuizen, om ooit weer aan een normaal bestaan toe te komen. In zijn schadeclaim vraagt hij 150.000 euro om een nieuwe woning te kunnen kopen of te huren en zijn verhuizing te kunnen financieren.

Pensioen

A., ongeschoold arbeider, is door zijn arrestatie zijn baan kwijtgeraakt en heeft tot op heden geen nieuwe werkgever kunnen vinden. Ook krijgt hij geen uitkering. Wansink vreest dat zijn cliënt nooit meer aan de slag komt. Al met al komt hij tot een salarisderving van circa 960.000 euro. Ook gemist pensioen brengt hij de Staat in rekening (93.600 euro).

Naast A. en B. sprak de rechtbank nog twee anderen vrij. Een van hen, Z.T., heeft eveneens een claim ingediend. Zijn advocate Britta Böhler wil er echter geen mededelingen over doen. De raadsman van de vierde, M. el B., was vrijdag niet bereikbaar.

Onvoldoende

Drie van de vier ex-verdachten werden door justitie als meelopers van het terreurnetwerk beschouwd. De strafeisen luidden 15 en 21 maanden. Z.T. werd een grotere rol toegedicht, hij hoorde vijf jaar eisen. De rechtbank vond het bewijs tegen alle vier onvoldoende. De door de rechtbank veroordeelde verdachten moeten nog in hoger beroep terechtstaan.