MOSKOU - De Tsjetsjeense rebellenleider Maschadov heeft maandag nog eens herhaald, dat hij bereid is om besprekingen met Moskou te beginnen, zonder voorwaarden vooraf. Hij distantieerde zich bovendien van de gijzelingsactie in Moskou van enkele weken geleden.

Maschadov verklaarde dat "ondanks de aanwezigheid van Russische troepen op Tsjetsjeense grondgebied, wij klaar staan om onderhandelingen te beginnen zonder voorwaarden vooraf". Daarnaast bracht hij nogmaals zijn condoleances over aan de nabestaanden van de mensen die bij de gijzelingsactie omkwamen.

Hij liet echter weten dat "acties tegen de burgerbevolking geen deel uit maken van de methoden van ons verzet. De republiek Tsjetsjenië beschikt over voldoende troepen en andere middelen om haar onafhankelijkheid te herkrijgen zonder toevlucht te zoeken tot terrorisme".

De kans dat Maschadov inderdaad met Moskou kan gaan praten is nihil. De Russische president Poetin noemde hem zondag nog een "moordenaar", en zei dat er absoluut niet met terroristen zal worden onderhandeld. "Iedereen die voor Maschadov kiest, kiest voor oorlog", aldus Poetin.