DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag nog geen besluit genomen over de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali. De zaak is nog in onderzoek, zei minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) na afloop van de ministerraad.

Premier Jan Peter Balkenende benadrukte dat het "een weloverwogen houdbaar" verhaal moet zijn. Hij wil de kwestie graag snel afronden, maar kon nog niet zeggen of de beslissing komende week valt. "Er wordt hard aan gewerkt."

Het kabinet heeft vrijdag niet gesproken over de kwestie. Het bleef bij een procedurele mededeling van Verdonk dat ze er mee bezig is. Balkenende heeft geen aanwijzingen dat de bewindsvrouw de zaak met opzet vertraagt.

Debat

Op die manier kan de Tweede Kamer er volgende week niet meer over spreken of het parlement moet terugkomen van reces. Balkenende hoopt dat niet. GroenLinks heeft vrijdag al laten weten dat ze hoe dan ook een debat wil komende week.

Niet alleen moet Verdonk besluiten of Hirsi Ali haar paspoort behoudt of weer opnieuw moet aanvragen, de Kamer krijgt ook nog een feitenrelaas. Daaruit moet blijken in hoeverre binnen justitie al bekend was dat Hirsi Ali eigenlijk een andere naam had. Bovendien wil GroenLinks weten hoeveel vergelijkbare gevallen er zijn en hoe daarmee wordt omgegaan.

Beveiliging

Ook moet nog een besluit vallen over de toekomstige beveiliging van Hirsi Ali, die eind augustus naar de VS vertrekt. Balkenende wil dat alle informatie in een keer naar de Kamer gaat en niet in verbrokkelde stukjes.

Verdonk (VVD) trok vorige maand het Nederlanderschap van het voormalig VVD-Tweede Kamerlid in, omdat Hirsi Ali bij haar aanvraag om asiel in de jaren negentig had gelogen over haar naam en geboortedatum. Met deze valse gegevens kreeg ze enkele jaren later haar Nederlandse paspoort.

Naturalisatie

Onder druk van de Tweede Kamer moest Verdonk de naturalisatie van Hirsi Ali echter opnieuw onderzoeken. Daar had ze zes weken de tijd voor. Tussentijds beloofde de minister al dat Hirsi Ali hoe dan ook Nederlander blijft.