DEN HAAG/BELGRADO - Een Servische krant heeft vrijdag bericht dat de voortvluchtige Bosnisch-Servische ex-bevelhebber Ratko Mladic stervende is. De plaats waar hij zou moeten worden begraven, is reeds uitgekozen.

Mladic wordt al meer dan tien jaar door het Joegoslavië-Tribunaal gezocht onder meer wegens de massamoorden rond Srebrenica in 1995. Woordvoerder Anton Nikiforov van de aanklagers van het tribunaal hechtte vrijdag weinig waarde aan het door het blad Kurir verspreidde 'gerucht'.

Van officiële zijde is in Belgrado namelijk niet gerept over Mladic slechte gezondheid, laat staan diens aanstaande overlijden. De inlichtingendienst van Servië had het recent nog wel over nieuwe aanwijzingen over Mladic' verblijfplaats.

Nikiforov acht het daarom mogelijk dat er een verband bestaat met een uitspraak van een prominent partijgenoot van premier Kostunica. Die vroeg zich tijdens gesprekken over de toenadering tot de Europese Unie maandag plotseling hardop af: "En wat als Mladic doodgaat?". De EU eist dat Servië Mladic opspoort en uitlevert aan het Joegoslavië-Tribunaal alvorens Servië serieus op weg kan gaan naar het EU-lidmaatschap. Nikiforov zei ook dat Kurir wel vaker de sluis is geweest voor dergelijke geruchten.

Hersenbloeding

Het blad baseerde zich vrijdag op "een bron die erg dichtbij Mladic stond in de Bosnische afscheidingsoorlog" (1992-1995). Al voor het einde van die oorlog kreeg Mladic een hersenbloeding. Het overkwam hem opnieuw in 1999 en een week geleden was het weer raak.

Van die laatste beroerte herstelt hij niet, omdat er geen medische hulp voorhanden is. Hij is stervende, zo meldde Kurirs bron. De plaats waar hij begraven wordt is al uitgekozen. Het gaat om een Servisch-orthodox klooster in noordelijk Servië.