ZOETERMEER - Bruidsparen die willen beknibbelen op de huwelijksvoltrekking kunnen binnenkort alleen nog maar in hun eigen gemeente gratis trouwen, als het aan de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVVB) ligt.

De NVVB stuurt volgende week een brief met dit voorstel naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, zo bevestigde een NVVB-woordvoerder vrijdag naar aanleiding van een artikel in het AD.

Sommige trouwlocaties zijn zo populair dat ook mensen van buiten de gemeente daar willen trouwen. Een wachttijd van drie maanden voor een gratis ceremonie is geen uitzondering. De NVVB wil deze 'trouwtoeristen' weren. "Er wordt te veel geshopt. De eigen inwoners worden hier de dupe van", vindt bestuurslid Leon Evers.

Gratis uurtjes

In 2005 werden volgens het CBS in totaal 73.816 huwelijken gesloten. Ongeveer 20 tot 40 procent van alle huwelijk vindt plaats in de gratis uurtjes, schat Evers. Gemeenten met minder dan 20.000 inwoners zijn verplicht een keer per week een gratis trouwmoment in te plannen, gemeenten met meer dan 20.000 inwoners twee keer per week. Dat moment kan variëren van een uur tot een dag. De kosten van de trouwambtenaar worden dan betaald uit het gemeentefonds.

Wil het bruidspaar meer toeters en bellen tijdens de plechtigheid dan kunnen de kosten oplopen van 50 euro tot duizenden euro's. "Maar dan hebben we het over trouwen op oudejaarsavond, middernacht en aan het water", aldus Evers. "Er zijn overigens gemeenten die geen onderscheid maken tussen gratis en betaald trouwen, daar gaat de rode loper altijd uit."

Wetswijziging

Voor het inperken van het gratis huwelijk is een wetswijziging nodig. Evers verwacht dat die er wel komt. "Onze contacten met het ministerie zijn uitstekend. Ik verwacht dat ons verzoek wel gehonoreerd wordt."