BALI - De hoofdverdachte van de bomaanslag op het Indonesische eiland Bali, Amrozi, wilde zoveel mogelijk Amerikanen doden om de aanvallen van de VS op Irak en Afghanistan te vergelden. Dat zei de politie maandag. Amrozi was bovendien een student van de islamitische geestelijke Abu Bakar Bashir die weer wordt verdacht van banden met al-Qaeda.

De 40-jarige verdachte, door de autoriteiten alleen Amrozi genoemd, heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de aanslag waarbij meer dan 190 mensen omkwamen. Hij kreeg onderricht van Abu Bakar Bashir, die nu gevangen zit, en heeft ook toegegeven hem te kennen. Zaterdag is een tweede verdachte aangehouden, de 40-jarige Sylvester Tandean die Amrozi mogelijk heeft voorzien van explosieven.

Leider Made Mangku Pastika van het multinationale onderzoeksteam naar de aanslag zei maandag ook dat deze Abu Bakar Bashir medeoprichter is van het militante islamitische netwerk Jemaah Islamiyah in Maleisië.

Dit is de eerste keer dat Indonesië de -jarige Bashir direct in verband brengt met deze beweging, die een belangrijk bondgenoot zou zijn van al-Qaeda. Maar een duidelijke link tussen de aanslag en Jemaah Islamiyah (JI) is er nog niet. En ook niet tussen de aanslag en Bashir.

Volgens Pastika kent ook Indonesië een tak van JI, maar dan onder de naam Indonesische Mujaheddin Raad (MMI) en is deze laatste opgericht door Bashir. "Twee verschillende namen, maar dezelfde ideologie en als gezamenlijk doel het stichten van een islamitische staat", aldus Pastika.

Amrozi zou Bashir meermalen in zijn dorp op Oost-Java hebben uitgenodigd, meldde maandag de Britse omroep BBC. Ook assisteerde hij Bashir bij religieuze bijeenkomsten. De politie pakte Amrozi dinsdag op. De man heeft bekend dat hij eigenaar is van het busje dat, volgeladen met explosieven, in een uitgaansgebied van Bali tot ontploffing was gebracht. Hij zou geen spijt hebben van de aanslag, alleen van het feit dat er veel Australiërs in plaats van Amerikanen zijn omgekomen.

De politie heeft vastgesteld dat de aanslag op minstens vijf locaties in de wereld zijn voorbereid. Het gaat om plaatsen waar de aanslag is georganiseerd, waar de bommen zijn gemaakt en waar de terroristen na afloop samenkwamen. De politie verdenkt ook twee broers van hoofdverdachte Amrozi. De politie zoekt nog ongeveer tien mensen in verband met de aanslag.