MANILLA - Een verkeersvliegtuig met 34 mensen aan boord is maandag kort na het opstijgen neergestort in de Baai van Manilla. Zeker tien mensen kwamen om, onder wie vier kinderen. Vijftien mensen konden worden gered, maar zijn gewond. Negen mensen zijn nog vermist.

Het water ligt ten westen van de gelijknamige Filipijnse hoofdstad. De piloot en co-piloot zouden de ramp hebben overleefd. Er vlogen 29 passagiers mee. Volgens de lokale radio waren veel buitenlanders aan boord, vooral uit Taiwan, China, Zuid-Korea en Australië.

De Fokker-27 van de kleine Filipijnse luchtvaartmaatschappij Laoag Air was onderweg naar de stad Laoag in het noorden van het land. Laoag staat bekend om haar gokpaleizen en is een populaire bestemming voor toeristen uit China en Hongkong.

Motorproblemen

Volgens de luchtvaartautoriteiten had het toestel motorproblemen. "Het slaagde er niet in om terug te keren en stortte neer in de Baai van Manilla op ongeveer een kilometer van de landingsbaan", aldus de luchtverkeersleiding van het vliegveld. Een Australiër, die het ongeval overleefde, zei dat een van de motoren kort na de start niet meer te horen was en dat er later rook uitkwam.

Alle Fokkers van Laoag Air blijven lopende het onderzoek aan de grond. Het was het tweede ongeval met een Fokker binnen een week. Op 6 november stortte een Fokker-50 in dichte mist neer vlakbij de luchthaven van Luxemburg. Daarbij kwamen twintig inzittenden om het leven.