RIJSWIJK - Opiniepeiler Maurice de Hond is bereid excuses aan te bieden aan de klusjesman, van wie hij eerder zei dat die als dader moet worden gezien in de Deventer moordzaak. Dat stelt De Hond vrijdag in een open brief aan topman Harm Brouwer van het Openbaar Ministerie (OM).

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Hond wil dan wel dat het rapport van het oriënterend vooronderzoek, op basis waarvan het OM heeft besloten de zaak niet te heropenen, openbaar wordt gemaakt. Gebeurt dat niet, dan maakt De Hond geen excuses en onderneemt hij stappen richting het OM.

Medeplichtige

De opiniepeiler begon eerder een eigen onderzoek omdat hij gelooft dat fiscaal-jurist Ernest Louwes ten onrechte is veroordeeld voor de moord op de rijke weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999. Hierbij kwamen klusjesman Michael als dader en zijn vriendin als medeplichtige in beeld.

De Hond denkt dat zijn verzoek tot openbaarmaking van het rapport, "vanwege de redelijkheid ervan", wordt ingewilligd. Volgens De Hond kan de advocaat van de klusjesman, Jan Vlug, niets tegen het vrijgeven van de onderzoeksbevindingen hebben. Immers, het rapport is ontlastend voor Vlugs cliënt. De raadsman begroet de redenering van de opiniepeiler met een zucht. "Brouwer is geen verantwoording schuldig aan Maurice de Hond", zegt hij.

Gelijk

"Iedereen die het rapport zou moeten hebben heeft het of krijgt het. Bovendien maakt het voor De Hond niet uit wat erin staat, hij zal met alles op de loop gaan om uiteindelijk zijn gelijk te halen." Vlug meent dat het in dat licht bezien dan ook vooral de schuld van De Hond is dat het OM het rapport niet openbaar maakt.

"De partij die de informatie behoort te krijgen, de advocaat van Louwes, heeft het rapport, met bijlagen, gekregen", zegt een woordvoerder van Brouwer. "Er is alles aan gedaan om De Hond netjes te bedienen. Brouwer heeft hem persoonlijk ontvangen en hem een toelichting gegeven op de bevindingen." De Hond heeft deze toelichting als onvoldoende ervaren.

Privacy

Het OM wil het rapport niet vrijgeven omdat er te veel privacygevoelige informatie in staat, aldus de woordvoerder. Daarbij wordt er nog aanvullend onderzoek gedaan. De woordvoerder verwacht dat Brouwer conform diens gewoonte de brief van De Hond wel zal beantwoorden.