WASHINGTON - De Amerikaanse marine heeft donderdag een succesvolle test met een antiraketsysteem uitgevoerd. Boven de Stille Oceaan haalde een raket die vanaf een marineschip was gelanceerd een andere raket uit de lucht. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie laten weten. Voor het eerst deed ook de Japanse marine mee aan een dergelijke oefening.

De oefening komt op het moment dat Noord-Korea op het punt zou staan een langeafstandsraket te lanceren. Daardoor is de spanning in de regio flink toegenomen. Onder meer de VS en Japan hebben Noord-Korea gewaarschuwd af te zien van de raketproef. Amerikaanse defensiefunctionarissen hebben gezegd dat de Amerikaanse marine het projectiel desnoods uit de lucht zal schieten.

De middellangeafstandsraket die donderdag werd vernietigd, was afgeschoten van een militaire basis op het eiland Kauai, bij Hawaii. Het projectiel werd op ruim 150 kilometer hoogte onderschept door een Standard Missile-3 onderscheppingsraket, afgeschoten vanaf de kruiser USS Shiloh in de Stille Oceaan.