JERUZALEM - Israël blijft luchtaanvallen uitvoeren op de dichtbevolkte Gazastrook ondanks de slachtoffers die daarbij vallen onder burgers. De autoriteiten hebben dit donderdag in Jeruzalem bevestigd.

Ze reageerden op een storm van kritiek naar aanleiding van recente aanvallen waarbij opnieuw een tiental burgers onder wie vrouwen en kinderen werden gedood en waarbij veel gewonden vielen. De afgelopen twee weken werden 37 Palestijnen in de Gazastrook van het leven beroofd door de luchtaanvallen onder wie zeven kinderen en tieners.

Luchtmachtgeneraal Shkedi zei dat de luchtaanvallen de meest effectieve manier vormen voor de bestrijding van Palestijnen die projectielen afvuren op Israëlisch grondgebied.

Technisch mankement

De luchtmacht heeft donderdag laten weten dat de eerste resultaten van hun onderzoek naar een beschieting van een gezin in Yan Yunis wijzen op een technisch mankement. Woensdag week een Israëlische raket daardoor twintig meter af van het gestelde doel. Een vrouw die zeven maanden zwanger was en haar broer werden onmiddellijk gedood in de getroffen woning waar anderen gewond raakten.

De raket was bedoeld om weer een moordaanslag te plegen een lid van Hamas. Die reed in een auto in de buurt van de verwoeste woning. De Islamitische Verzetsbeweging Hamas won eerder dit jaar overweldigend de Palestijnse verkiezingen mede dankzij de Hamas' kennelijk onwrikbare opstelling tegen de Israëlische bezetting en tegen de praktijken van de bezettingsmacht.