DEN HAAG - Tatoeage- en piercingshops moeten zich aan leeftijdsgrenzen gaan houden. Overtreden zij de regels, dan kunnen ze hun vergunning kwijtraken. Dat hebben de ministers Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) en Piet Hein Donner (Justitie) donderdag toegezegd aan de Tweede Kamer.

De Kamer debatteerde over het vergunningenstelsel voor tatoëerders en piercers, dat Hoogervorst wil invoeren. De minister wilde de vergunninghouders gaan controleren op hygiëne, maar voegt daar nu ook leeftijsgrenzen aan toe. Ook moet er goede voorlichting komen aan klanten over gezondheidsrisico's van de lichaamsversieringen.

Symboolwetgeving

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg wilde het aanbrengen van tatoeages en piercings bij kinderen onder zestien jaar strafbaar stellen, tenzij het kind ouder is dan twaalf en vergezeld is van een ouder of voogd. Maar Donner legde donderdag nog eens uit dat dit verbod niet te handhaven is omdat het strafbare feit nauwelijks valt te bewijzen. Het zou alleen maar tot symboolwetgeving leiden.

Schade

Ouders die vinden dat hun kind schade is toegebracht, kunnen altijd nog in een civiele procedure vergoeding eisen. Daarnaast zou er naar analogie met de regels voor alcohol in de Warenwet een bepaling over leeftijdsgrenzen kunnen komen.

Controleurs van de Voedsel- en Warenautoreit kunnen hier dan op toe gaan zien. Voor Miltenburg was dit aanleiding haar voorstel voor het strafbaar stellen in te trekken.