DEN HAAG - Vertegenwoordigers van de Sudanese regering en van de SLM-rebellenbeweging in de regio Darfur hebben donderdag in Den Haag afspraken gemaakt over de wederopbouw van Darfur. Nederland gaat daarbij een voortrekkersrol vervullen.

Dat is de uitkomst van overleg tussen betrokken partijen woensdag in Den Haag. De Sudanese regering maakte echter bij monde van minister Lual Deng van Financiën duidelijk dat de regering in Khartum fel tegen een missie van de Verenigde Naties in Darfur blijft. Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) vindt echter dat de missie door moet gaan. De komst van VN-soldaten is volgens haar "ononderhandelbaar".

Troepenmacht

De Sudanese president Omar al-Bashir zei dinsdag dat hij nooit zal toelaten dat er een internationale troepenmacht in Darfur wordt gestationeerd. De Verenigde Naties willen een militaire missie sturen om de bevolking van het gebied te beschermen tegen de aanvallen van Arabische janjaweed-milities en rebellen. Al-Bashir blijft zich verzetten tegen de "herkolonisatie" van Sudan. VN-chef Kofi Annan noemde dat donderdag "onbegrijpelijk".

Janjaweed

Van Ardenne hoopt dat Khartum toch nog instemt met een VN-missie. Volgens de donderdag in Den Haag aanwezige minister Lual Deng zijn blauwhelmen gewoonweg niet nodig. Zijn regering wil nieuwe militaire eenheden naar het gebied sturen die bestaan uit militairen van het Sudanese leger en van de SLM, het Sudanese Bevrijdingsfront waarmee de regering in mei een vredesakkoord sloot. Die eenheden zouden de janjaweed-milities moeten ontwapenen en de militairen van de Afrikaanse Unie moeten bijstaan in Darfur.

Maar de internationale gemeenschap heeft daar weinig vertrouwen in en dringt aan op een VN-missie. Volgens Deng heeft zijn land in het verleden periodes van vrede gekend zonder bemoeienis van de VN. Bovendien zijn eigen militairen een stuk goedkoper dan een VN-missie, aldus Deng donderdag in Den Haag.

Donorconferentie

De afspraken die nu gemaakt zijn over de wederopbouw gaan over teams van experts die de noden in Darfur in kaart gaan brengen. In oktober wordt er onder Nederlands voorzitterschap een donorconferentie gehouden.

In het gebied kwamen de afgelopen drie jaar naar schatting 300.000 mensen om en sloegen miljoenen mensen op de vlucht, als gevolg van het geweld tussen rebellen en de Arabische janjaweedmilities die de steun hadden van de regering in Khartum.