JERUZALEM/JENIN/GAZA - Vijf Israëli's zijn zondagavond om het leven gekomen bij een aanslag in een kibboets. Het gaat om twee kinderen en hun moeder, alsmede twee andere volwassenen. Zeker een bewapende Palestijn schoot met een automatisch geweer op de bewoners van de collectieve boerderij in het noorden van het land.

Volgens de politie zijn er ook verscheidene gewonden gevallen in de getroffen kibboets Metzer, op Israëlische gebied vlak over de grens met de bezette Westelijke Jordaanoever nabij de Palestijnse stad Tulkarm. Een groot aantal militairen zoekt naar de dader(s).

Anonieme beller

De aanslag is opgeëist door de al-Aqsa Martelaren Brigades. Een anonieme beller liet het Franse persbureau AFP weten dat de groepering, die gelieerd is aan Arafats al-Fatah, verantwoordelijk is voor deze operatie. De zegsman zei te bellen vanuit Jenin.

De Israëlische minister zonder portefeuille Naveh verklaarde dat al-Fatah "direct afhankelijk is van Arafat. Deze man kan geen partner zijn in onderhandelingen en hier is geen plaats voor hem. Zijn verbanning is noodzakelijk, omdat wij geen stappen naar vrede kunnen zetten, zoalng hij hier is". Rechtse Israëlische politici suggereren al langer dat Arafat moet worden verbannen.

Zelfmoordaanslag

Eerder op zondag beroofden niet ver van kibboets Metzer twee Palestijnen zich van het leven door hun met explosieven beladen auto op te blazen bij een controle van de Israëlische grenspolitie. De twee waren waarschijnlijk op weg om een zelfmoordaanslag te plegen.

De Israëlische troepen die twee weken geleden de Palestijnse stad Jenin binnendrongen, verlieten zondag de stad weer. Ze namen er volgens de Israelische radio deze keer tweehonderd Palestijnen gevangen en verwoestten meer dan tien woningen. Een lokale leider van de extremistische organisatie Islamitsiche Jihad, Iyad Sawalhe, werd zaterdag in zijn huis in Jenin doodgeschoten.

De Islamitische Jihad nam naar eigen zeggen dezelfde dag wraak op zijn dood met het doodschieten van een Israëlische legerofficier in de Gazastrook. In de Gazastrook raakten twee tieners gewond door Israëlisch geweervuur. Militairen openden er het vuur tijdens de sloop van huizen van Palestijnen.