DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de behandeling afgerond van de eerste vijftien rechtszaken rond de bestorming van het supportershome van ADO Den Haag door Ajax-aanhangers in februari. Twee zaken werden voor onbepaalde tijd aangehouden. De strafeisen van het Openbaar Ministerie (OM) liepen op tot zeven jaar cel.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ook eiste het OM dat de rechtbank de verdachten de bijzondere voorwaarden van een reclasseringscontact en een stadionverbod rond alle wedstrijden van Ajax oplegt. De rechtbank behandelde deze week zeventien zaken. Vijfentwintig andere verdachten staan op een later tijdstip terecht.

Molotovcocktail

Tegen de drie verdachten die donderdag terechtstonden, eiste het OM zeven jaar cel, vijf jaar en vier jaar waarvan een jaar voorwaardelijk. Woensdag viel ook een eis van zeven jaar, tegen een Utrechter die een molotovcocktail zou hebben gegooid.

Ongeveer zeventig Ajax-supporters togen op de avond van 10 februari naar het ADO-honk in het Zuiderpark in Den Haag, gewapend met onder meer paraplu's, stokken, messen en molotovcocktails.

Gewond

Volgens justitie zijn de Ajax-hooligans direct op de tien aanwezige ADO-supporters gaan inslaan. De ADO'ers konden geen kant op, aldus de officier van justitie, en verscholen zich zo goed en zo kwaad als het ging in een opslagruimte voor drank en achter de bar. Vrijwel allemaal raakten ze gewond, een jongen werd neergestoken.

De actie had een dermate hoge organisatiegraad dat de aanklager een deel van de verdachte bestormers verwijt dat zij deel uitmaken van een criminele organisatie. Op de tenlastelegging voor de eerste zeventien Ajax-supporters die deze week terechtstonden, stond verder onder meer het plegen van poging tot doodslag, brandstichting en openlijk geweld tegen personen en goederen. De officier achtte uiteindelijk niet alle feiten bij iedereen bewezen.

Wraakactie

Veel van de verdachten hielden vol dat ze naar Den Haag afreisden om een potje te vechten met een ongeveer even grote groep Haagse hooligans en dat ze niets wisten van de bestorming van het honk. Volgens justitie was echter sprake van een wraakactie tegen brandstichting in het Ajax-honk die door ADO-aanhangers zou zijn gedaan. De rechtbank vroeg zich af of het niet gewoon een kwestie was van "oog om oog, tand om tand: als bij ons de fik erin, dan bij jullie ook".

Tot nu toe heeft justitie 52 personen als verdachte gehoord. Uit de groep van 42 die zijn aangehouden, stonden deze week zeventien verdachten terecht. Het is nog niet duidelijk wanneer de andere 25 voor de rechter moeten komen.