WASHINGTON - De Amerikanen hebben sinds de invasie in Irak in het voorjaar van 2003 honderden chemische wapens aangetroffen. De verwachting is dat er nog veel meer massavernietigingswapens zullen worden gevonden, maakten twee Republikeinse leden van het Congres volgens de zender Fox News bekend.

De politici baseren zich op een rapport van een inlichtingendienst van het ministerie van Defensie. "Sinds 2003 hebben troepen van de coalitie ongeveer vijfhonderd stuks munitie gevonden waarin vergaan mosterdgas of sarin zat", aldus senator Rick Santorum. De inlichtingendienst rept in haar rapport ook van het gevaar dat dergelijke granaten vormen voor militairen, ging de senator verder.

"Dit zegt dat er wapens zijn gevonden, er meer wapens zijn en ze verklaren dat Irak niet vrij was van massavernietigingswapens en dat er nog steeds dreiging uitgaat van de materialen die nog in Irak liggen of zouden liggen", verklaarde de voorzitter van de Commissie Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden, Pete Hoekstra. Hij verwees daarbij naar hetzelfde rapport als Santorum.

Bewijs

De wapens vormen echter niet de 'smoking gun' waarmee de VS hun inval in Irak kunnen rechtvaardigen. Het wapentuig zou voor 1991 zijn geproduceerd en dus geen bewijs vormen voor in Iraaks programma voor massavernietigingswapens in de jaren negentig waarvan Washington repte. Ze geven echter wel aan dat Saddam Hussein loog toen hij verklaarde dat Irak alle wapens had vernietigd, aldus Fox News.

Volgens een hoge functionaris bij het ministerie van Defensie waren de gevonden granaten niet geschikt meer voor gebruik.

Massavernietigingswapens

Bovendien gaat het niet om de vermeende massavernietigingswapens die aanleiding waren voor de oorlog. "Dit zijn niet de massavernietigingswapens waar dit land de oorlog voor inging", aldus de functionaris.