JERUZALEM - Hamas gaat akkoord met delen van een document waarin impliciet de Israëlische staat wordt erkend. De Palestijnse regeringspartij zou daarmee tegemoet komen aan president Mahmoud Abbas, die dreigt het document in een referendum aan de Palestijnen voor te leggen als Hamas het niet erkent. Dat heeft een belangrijke onderhandelaar, Yasser Abed Rabbo, tegen de Britse krant The Guardian gezegd.

Hamas zou akkoord zijn gegaan met de onderdelen in het document waarin wordt opgeroepen tot onderhandelingen en een akkoord met Israël over de vestiging van een Palestijnse staat in de gebieden die Israël in 1967 bezette, waaronder ook Oost-Jeruzalem.

"Hamas is bereid die delen van het document te aanvaarden, omdat ze denkt dat ze daardoor een groot deel van de problemen met de internationale gemeenschap uit de weg kan ruimen", aldus Rabbo.

Breuk

Wanneer Hamas het hele document zou omarmen, zou dat een belangrijke breuk betekenen met de doelstelling van de militante organisatie om Israël te vernietigen en te vervangen door een islamitische staat.

Volgens Rabbbo is binnen enkele dagen een akkoord over het document te verwachten, maar twisten de partijen nog over de oproep tot de vorming van een regering van nationale eenheid.

Het document is opgesteld door Palestijnse gedetineerden in Israëlische gevangenissen, die de verscheidene Palestijnse facties vertegenwoordigen.