DEN HAAG - Bouwplaatsen in binnensteden zijn in veel gevallen onveilig. Dat blijkt uit een controleactie die de Arbeidsinspectie in april heeft uitgevoerd. Op 287 plekken overtraden werkgevers of werknemers in totaal 344 keer de regels. In de meeste gevallen waren werknemers niet goed beschermd tegen valgevaar.

In 157 gevallen, oftewel bijna de helft van alle gecontroleerde lokaties, waren de overtredingen zo ernstig dat de inspecteurs het werk lieten stilleggen. De werkzaamheden worden onder andere gestaakt wanneer werknemers op grote hoogte werken zonder dat leuningen hen beschermen. Ook leven bouwers de regels voor het werken met asbest vaak niet na. Daarnaast is er vaak iets mis met de opbouw van rolsteigers.

In 54 gevallen kreeg de werkgever een boete en 171 keer gaven de inspecteurs een waarschuwing. Drie keer ging een werknemer op de bon omdat hij geen gebruik maakte van beschermingsmateriaal, hoewel dat wel aanwezig was op de werkplek.

Alarmerend

Vakbond FNV Bouw noemt de resultaten van de controle "alarmerend. Dit jaar zijn er al vier dodelijke slachtoffers gevallen in de bouw. Hoeveel doden moeten er nog vallen", vraagt een woordvoerster van de bond zich af.

Volgens haar moeten bouwbedrijven hun medewerkers beter in staat stellen de regels voor veilig werken na te leven. Zo schort het te vaak aan het juiste materiaal. Bovendien krijgen bouwvakkers vaak te weinig tijd om voldoende aandacht aan veiligheid te schenken, stelt zij.

De controles werden uitgevoerd in een dertigtal grote en middelgrote steden. Onder anderen dakdekkers, schilders, installateurs en platenleggers kregen bezoek van de inspecteurs.