DEN HAAG - Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid laat alle ziekenhuisdeclaraties die sinds begin dit jaar zijn ingediend, opnieuw controleren. Hij heeft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Ziekenhuizen waar de meeste fouten zijn gemaakt, kunnen volgens de minister op extra aandacht rekenen.

Per 1 januari van dit jaar geldt een nieuw declaratiesysteem voor ziekenhuizen. Bedoeling is dat ziekenhuizen en specialisten via dit systeem worden aangemoedigd beter op de prijs te letten die ze in rekening brengen bij de verzekeraars voor de behandeling van een patiënt. Vorige week werd bekend dat ziekenhuizen sinds 1 januari waarschijnlijk voor honderden miljoenen teveel hebben gedeclareerd.

Hoogervorst gaat niet uit van opzet. Toch wil hij dat de declaratiefouten worden hersteld. Hij heeft een speciale werkgroep samengesteld die de zaak gaat uitzoeken en rechtzetten. In de zogenoemde taskforce zitten zorgverzekeraars, specialisten, vertegenwoordigers van ziekenhuizen en de zorgautoriteit.