FRANKFURT - Nederland en Argentinië hebben woensdagavond in Frankfurt zonder verliespartij groep C verlaten. In het sfeervolle Waldstadion hielden beide grootmachten elkaar op 0-0. Het gedevalueerde titanenduel kende geen winnaar, maar wel persoonlijke triomfen. Cocu speelde zijn 100ste interland, Van der Sar zijn 112de en de reserves Khalid Boulahrouz en Tim de Cler speelden zich nadrukkelijk in de kijker bij Van Basten. Argentinië is door het gelijkspel groepswinnaar geworden en speelt zaterdag 24 juni tegen Mexico in Leipzig. Oranje ontmoet zondag in Neurenberg Portugal.


Van der Vaart duelleert met Messi

"In het begin leed ik een paar keer onnodig balverlies, daarna ging het wel aardig", vertelde AZ-verdediger De Cler direct na afloop van het duel. "Argentinië was heel gevaarlijk maar we bleven tot het eind aandringen." Boulahrouz genoot van zijn basisplaats. "Geen moment heb ik aan mijn gele kaart gedacht. Ik heb tegen mezelf gezegd; gewoon genieten!" De verdediger van HSV was de enige speler in de basiself die al een gele kaart op zak had.

Van Basten

Van Basten was tevreden met de puntendeling tegen het sterke Argentinië. "Ik ben trots op onze jongens dat we met een ongeslagen status verder gaan", sprak de bondscoach in een eerste reactie. "Het omschakelmoment deden we niet snel genoeg waardoor Argentinië direct met acht man voor het doel speelde. Ze hebben ons een aantal maal goed vastgezet. Pas op het einde kregen we hier en daar wat kansjes. "


Groepswinnaar Argentinië bedankt het publiek

Omdat plaatsing bij de laatste zestien al een feit was na de groepzeges op Servië & Montenegro en Ivoorkust speelde Van Basten op safe. Zonder gele kaartdragers Arjen Robben, Giovanni van Bronckhorst, Joris Mathijsen, Mark van Bommel en John Heitinga (herstellende van een hamstringblessure) trapte Nederland af in het Waldstadion van Frankfurt. Van der Vaart startte voor het eerst in de basis sinds april van dit jaar.

Ook bondscoach José Pekerman trok het reserveblik open. Basisspelers Juan Sorin, Gabriel Heintze, Javier Saviola, Hernan Crespo en Luis Gonzales mochten het duel vanuit de dug-out bekijken. Hoewel Oranje aantrad met een sterk gewijzigde basiself, weigerde Van Basten de spelwijze af te stemmen op de Argentijnen. "Je kunt twee dingen doen tegen Argentinië; naar ze kijken en denken: wat zijn ze goed en je tactiek aanpassen. Of je zegt: We zijn zelf ook goed en we proberen ons eigen spel tegenover hun spel te zetten." De bondscoach koos voor het laatste.


Jubilaris Cocu in actie

Het gedevalueerde titanenduel begon weliswaar rustig maar verveelde niet in de eerste helft. De Argentijnen met creatieve wonderdoos Lionel Messi in de basis lieten het initiatief over aan Oranje. Nederland koos voor een gedoseerde opbouw. Argentinië had vrede met de voorzichtige balcirculatie en wachtte geduldig af op een geschikt moment om toe te slaan.


"Geen moment heb ik aan mijn gele kaart gedacht. Ik heb tegen mezelf gezegd; gewoon genieten!"

Onder het toeziend oog van Maradona en Máxima kregen de Zuid-Amerikanen de eerste grote kans van de wedstrijd. Loerend op een kans zochten de Argentijnen met een steekbal het front op. Esteban Cambiasso naderde Van der Sar in de achtste minuut na een splijtpass door het centrum. Khalid Boulahrouz was goed bij de les en tikte de bal corner.

Kuyt

Na een dubieus moment in het strafschopgebied van de Argentijnen (Ooijer onderuitgehaald), deed Oranje in de achttiende minuut in gevaarlijk opzicht van zich spreken. Aanvoerder Roberto Ayala verkeek zich bij het uitverdedigen op de inzet van Dirk Kuyt. De speler van Feyenoord ontfutselde Ayala de bal en schoot van dichtbij in het zijnet. Tot opluchting van doelman Roberto Abbondanzieri. "Doodzonde dat ie er niet invliegt. Dan krijg je een hele andere wedstrijd", aldus Kuyt na zijn kansrijke doelpoging.

De Argentijnen namen geleidelijk aan het heft in handen. Oranje verloor gaandeweg het duel de controle over het middenveld en werd bij vlagen overlopen door de Zuid-Amerikanen. Oranje kreeg nauwelijks de ruimte om via de flanken aan te vallen. Van Persie en Kuyt kwamen niet los van hun directe tegenstanders.


Messi in de tang bij Kuyt en Van der Vaart

Vooral bij spelhervattingen bleek de ploeg van Pekerman gevaarlijk. Met Juan Riquelme als aangever ontsnapte Oranje een paar keer aan een achterstand. De indraaiende ballen van Riquelme gaven Van der Sar tijdens zijn 112de interland (een evenaring van het record van Frank de Boer) geen rust. Carlos Tevez tikte de bal tegen de lat en een afstandschot van Maxi Rodriguez ging rakelings langs het doel van Van der Sar. Ook de tweede doelpoging van Maxi Rodriguez van dichtbij leverde niet het gewenste resultaat op voor Argentinië.

Messi

Kort voor rust probeerde Messi de 0-0 stand te doorbreken. Het schot van de 18-jarige speler van FC Barcelona was een makkelijke prooi voor de Oranje-doelman. De gedrevenheid bij de Argentijnen was na de pauze niet verdwenen. Met Messi als aangever van een vloeiende Argentijnse aanval, schoot Riquelme diagonaal voorlangs in het begin van de tweede helft.

Gaandeweg de tweede helft leken beide coaches vrede te hebben met een gelijkspel. Met nog een half uur speeltijd, haalde Van Basten centrumspits Van Nistelrooy van het veld. Ryan Babel mocht zijn WK-debuut maken. Even later kon ook Van Persie douchen. Landzaat moest het middenveld versterken. Pekerman haalde na rust achtereenvolgens Messi en Riquelme naar de kant.

Oranje zette in de slotfase nog aan. De Argentijnen moesten alle zeilen bijzetten om het slotoffensief van Nederland in de kiem te smoren. De vele corners van Oranje in de slotminuten leverde echter niets op. In de allerlaatste minuut had Tevez bijna nog de winst voor het grijpen. De aanvaller faalde.

Cocu

Voor Phillip Cocu voelde het gelijkspel aan als een overwinning. De PSV'er beleefde een persoonlijke triomf tegen Argentinië. Cocu speelde zijn honderdste interland tegen de Argentijnen. Op de ranglijst aller tijden moet hij Frank de Boer (112) en Edwin van der Sar (112) voor laten gaan.


"Belangrijk is dat we de rust in het koningshuis hebben kunnen bewaren"

Koningshuis

Van Basten was niet alleen trots op zijn jongens maar ook opgelucht na de puntendeling. "Belangrijk is dat we de rust in het koningshuis hebben kunnen bewaren", grapte de keuzeheer in het bijzijn van Willem-Alexander en doelend op de Argentijnse echtgenote van de kroonprins.