DEN HAAG - De officier van justitie heeft woensdag voor de rechtbank in Den Haag opnieuw forse celstraffen geëist tegen Ajax-aanhangers die op 10 februari het supportershome van ADO Den Haag bestormden. De 24-jarige J. de S. uit Amersfoort hoorde vier jaar tegen zich eisen, waarvan één voorwaardelijk. Tegen de 20-jarige T.S. uit Diemen is twee jaar cel geëist, waarvan één voorwaardelijk.

De 19-jarige R.T. uit Utrecht kreeg als eis zeven jaar te horen. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt hem onder meer verantwoordelijk voor het gooien van een molotovcocktail. De eis van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, was voor de vierde, 27-jarige verdachte S. v.S. uit Huizen. Het OM stelt eveneens bijzondere voorwaarden.

De verdachten mogen geen toegang meer krijgen tot het ADO-stadion. Zij moeten zich onder toezicht van de reclassering stellen en het OM stelt een schadevergoeding aan de slachtoffers voor.

Bij de bestorming van het ADO-honk in het Zuiderpark zouden ongeveer zeventig Ajax-hooligans betrokken zijn geweest. Zij hebben volgens het OM gebruikgemaakt van honkbalknuppels, stokken, paraplu's en molotovcocktails. De tien nietsvermoedende ADO-fans die die avond in het honk waren, hebben doodsangsten uitgestaan, vertelden zij aan de politie.

In totaal heeft justitie 52 personen als verdachten gehoord, vanwie er 42 moeten voorkomen. Van die 42 staan er deze week zeventien voor de rechter. Het is nog onbekend wanneer de andere 5 terechtstaan.

Onrustig

De eerste zitting, maandag, verliep enigszins onrustig, omdat er zowel familie van de Ajax-verdachten als ADO-aanhangers aanwezig waren op de publiekstribune en in het gerechtsgebouw. Daarom besloot de beveiliging ADO-supporters te weren die niet als benadeelde partij konden worden aangemerkt. Woensdag besloot de rechtbank om veiligheidsredenen ook geen Ajax-supporters meer toe te laten in het Paleis van Justitie.

De hoogste straf eiste de aanklager tot nu toe tegen de 19-jarige R.T. uit Utrecht.