LONDEN - Khalid Sheikh Mohammed, de nog steeds voortvluchtige hoofdverdachte van de aanslagen op 11 september, heeft tweemaal geprobeerd een aanslag uit te voeren op Johannes Paulus II. De al-Qaeda-topman wilde een aanslag op de paus plegen tijdens diens bezoek aan de Filipijnen in 1995. Dat heeft de Britse krant The Sunday Times zondag bericht.

Een tweede poging om de paus in de Filipijnen in 1999 te doden ging niet door, omdat het bezoek aan dit Aziatische land werd afgezegd. De 38-jarige Khalid Sheikh Mohammed is de rechterhand van Osama bin Laden en een van de meest gezochte personen door de Amerikaanse federale politie en de inlichtingendienst CIA. In een interview zei Mohammed onlangs trots te zijn op de aanslagen in New York en Washington, waarbij ongeveer 3000 menen omkwamen. Er staat een beloning van 25 miljoen dollar op zijn hoofd.

De krant baseert zich op leden van de Filipijnse inlichtingendienst. Deze dienst concludeerde na diepgaand onderzoek dat Mohammed twee keer naar de Filipijnen reisde om de aanslag op de paus voor te bereiden en om een terroristennetwerk op te zetten. Ook onderzocht hij de middelen waarmee de aanslag het best zou kunnen worden uitgevoerd, met bommen of door een sluipschutter. Zo was er een plan om een aanslag op de paus plegen, terwijl hij in een park gelovigen zou toespreken.

Om het land binnen te komen, gebruikte Mohammed een van de 27 valse namen waarover hij beschikt. Tijdens zijn verblijf in de Filipijnen zou Mohammed ook leden van de terreurgroep Abu Sayyaf hebben getraind. Volgens de Filipijnse inlichtengendienst leefde Mohammed tijdens zijn verblijf in de Filipijnen op grote voet en stond hij bekend als een vrouwenversierder. Zo zou hij indruk hebben willen maken op zijn vrouwelijke tandarts door een helikopter te huren om daarmee over haar praktijk te vliegen en haar op te bellen.

De eerste poging om de paus te doden mislukte, doordat de bom vroegtijdig afging in het appartement van Mohammeds medeplichtige Ramzi Yousef. Yousef is een neef van Mohammed die later in de Verenigde Staten terechtstond wegens de aanslag op het New Yorkse World Trade Center in 1993, waarbij zes doden vielen. Aan de tweede poging om de paus te vermoorden in 1999 is nooit ruchtbaarheid gegeven.