RIJSWIJK - In en rond zwembad is het steeds veiliger. In de periode 2000 tot 2004 is het aantal ongelukken met maar liefst 40 procent gedaald. Ongeveer 6200 mensen komen elk jaar desondanks op de eerste hulp in een ziekenhuis terecht.

Een kwart van de slachtoffers is tussen 10 en 15 jaar, een vijfde is tussen 5 en 10 jaar. Bijna één op de tien slachtoffers is jonger dan 5 jaar. Ruim de helft van alle ongevallen in het zwembad vindt dus plaats bij kinderen jonger dan 15 jaar, bleek woensdag uit cijfers van Consument en Veiligheid.

De meeste ongelukken gebeuren rond de duikplank of de glijbaan. Vier van de tien slachtoffers zijn ervan afgevallen of uitgegleden. Een derde van de gevallen komt door een botsing met een rand of de glijbaan. 15 procent van de ongevallen heeft als oorzaak een botsing met een andere zwemmer.

Hoofdletsel of letsel aan het been, bijvoorbeeld een kneuzing aan de enkel, voet of teen komen het meest voor. Daarnaast worden jaarlijks zestig slachtoffers behandeld nadat ze in het zwembad bijna verdronken zijn. Voor ongeveer 240 bezoekers van de eerste hulp volgt opname in het ziekenhuis.

Een op de zes slachtoffers die worden opgenomen, is bijna verdronken. Gemiddeld overlijden jaarlijks twee mensen door verdrinking in een zwembad.