AMSTERDAM - Ruim twintig procent van de bordelen in Amsterdam moet de deuren sluiten. Van de ongeveer 170 seksgelegenheden krijgen er 37 geen vergunning. De gemeente Amsterdam heeft daartoe besloten omdat het vermoeden bestaat dat de eigenaren niet zuiver op de graat zijn.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De eigenaren krijgen volgens een gemeentewoordvoerder nog 'korte tijd' de kans om aan te tonen dat ze geen wetten overtreden. De kans dat dit aangetoond wordt is volgens de gemeente 'erg klein'. Na de zomer moeten de bordelen die ook na protest geen vergunning krijgen dicht.

Amsterdam weigert de vergunningen op grond van de Bibob-wetgeving. Daardoor kunnen gemeenten eenvoudiger onderzoek doen naar mogelijke criminele praktijken als een vergunning, subsidie of aanbesteding wordt verleend. Onderzocht worden vaak voor criminaliteit gevoelige branches als de horeca, de speelautomatenbranche en de prostitutie. De gemeente kan een vergunning weigeren of intrekken wanneer ernstig vermoed wordt dat de aanvrager zich schuldig maakt aan criminele praktijken.

Het grootste deel van de geweigerde aanvragen kwam van de Amsterdamse Wallen. Dit gebied wil de gemeente Amsterdam de komende maanden goed screenen, om daar de goede van de slechte prostitutiebedrijven te scheiden. Na de prostitutie zijn volgens een voorlichter van de gemeente Amsterdam hotels, restaurants en sekstheaters op de Wallen aan de beurt.