WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft een plan de campagne opgesteld voor een oorlog tegen Irak. Dat zeggen hoge regeringsfunctionarissen in Washington, zo berichtte The New York Times zondag. Bush zou het plan al de afgelopen weken hebben goedgekeurd, nog voordat de Veiligheidsraad van de VN vrijdag de nieuwe resolutie tegen Irak goedkeurde.

Het krijgssplan gaat ervan uit dat 200.000 tot 250.000 man troepen nodig zijn voor aanvallen op Irak vanuit de zee, de lucht en over land. Het grootste deel van de troepen hoeft mogelijk niet in actie te komen, maar blijft in de buurt paraat voor het geval de Amerikanen op zware tegenstand stuiten.

Volgens het plan zullen de luchtmacht en de marine eerst aanvallen uitvoeren met satelliet-geleide raketten en B2-bommenwerpers op militaire- en strategische doelen in Irak. Het plan voorziet verder in een snelle actie waarbij eerst steunpunten in Irak zelf moeten worden veroverd en van waaruit vervolgens grondtroepen aanvallen uitvoeren op Bagdad om de leiders ten val te brengen.

Het Amerikaanse tv-station CNN meldde dat Bush nog geen definitief aanvalsplan heeft goedgekeurd, maar dat het Pentagon druk bezig is met verschillende scenario's. Populair is een plan voor een snelle 'blitzkrieg', waarbij in de eerste dagen militaire doelen op meedogenloze wijze worden gebomabardeerd.

Het doel hiervan is volgens bronnen binnnen het Pentagon om Iraakse legergeneraals te demotiveren, zodat ze de Iraakse president Saddam Hussein ervan weerhouden chemische wapens in te zetten. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zijn vooral bang dat Saddam Hussein besluit massavernietigingswapens in te zetten als hij zich bedreigd voelt.

Volgens The New York Times gaat het plan ervan uit dat de luchtaanval korter duurt dan de tweede Golfoorlog in 1991 toen Amerikaanse troepen het Iraakse leger uit Koeweit verdreven. Toen duurden de luchtaanvallen op Irak 43 dagen. Militaire functionarissen denken nu minder dan een maand nodig te hebben. Het is de bedoeling zo weinig mogelijk schade aan te richten in de steden en aan burgerdoelen om te voorkomen dat de bevolking zich tegen de Amerikanen keert.